Startsida / Inlägg

F1 i Monaco: Miss av Verstappen – Leclerc med pole

av Anna Andersson

Charles Leclerc i pole position – kan han bryta förbannelsen och ta sin första seger under F1 i Monaco ?

Max Verstappen? Han gjorde en grov miss.

Charles Lelcerc, Ferrari, har imponerat när Formel 1 kör på gatorna i sin hemstad Monaco. Ferraris bil har sett välbalanserad ut och trivs på det ojämna underlaget. Det gjorde den även under kvalet till Monaco Grand Prix.  Leclerc imponerade och tog pole position.

Det var tredje gången som han var snabbast under kvalet till F1 i Monaco – men hittills har han aldrig vunnit. Istället har det snackats om Leclercs förbannelse.

Ska den brytas i år?

– Jag vet att kvalet inte är allt här, det har jag fått uppleva tidigare, säger Charles Leclerc när han intervjuvas av F1 efter kvalet.

– Nu måste vi sätta ihop allt under racet. Det har vi lärt oss här vid tidigare tillfällen, men vi är i bättre form nu än tidigare och vi satsar på segern.

Charles Leclerc har pole position under F1 i Monaco 2024.
Charles Leclerc har pole position under F1 i Monaco 2024. (AP Photo/Luca Bruno) XDB286

Leclerc med pole position i Monaco GP

Monegasken Charles Leclerc, drömmer om att vinna racet på gatorna där han cyklade till skolan som barn.

– Det perfekta scenariot är att jag får en bra start och att att min kollega Carlos Sainz kan komma upp som tvåa bakom mig och att vi tillsammans kan köra in ett bra reusltat till teamet.

Läs en dubbelseger till Ferrari, men bakom honom körde Oscar Piastri in sin gula McLaren på plats två.

– Om man tror den andra delen från mitt första varv och det första delen av mitt andra varv så hade det varit tillräckligt. Men Charles har kört väldigt stabilt här hela helgen. Samtidigt känns det bra att starta i första led, analyserar Piastri efter kvalet och han satsar på att få en bra start från sin andra ruta.

– En bra start hjälper och om man kan ta lednignen så går det att kontrollera ledningen in i mål. Lyckas inte det handlar det om strategin för det är inte enkelt att köra om här.

Miss av Max Verstappen

Därför var det etra tungt för Max Verstappen som gjorde en miss i sitt sista försök. Han var i muren och avbröt sitt varv.

– Bilen bara glider, klagade Verstappen vars serie på åtta pole position nu är bruten.

Nu startar VM-ledaren från ruta sex och vid ett vanligt race kan det absolut vara möjligt för honom att vinna från den positionen, men under det trånga, 3,3 km långa varvet som går runt gatorna i Monaco är det betydligt svårare. Det är till och med svårt att köra två bilar i bredd och när det är 20 bilar på banan är det oerhört trångt.

– Vad vi har förstått är bilen inte skadad, men startplats sex är ett tufft uppvaknande, säger Red Bulls Helmut Marko till ORF.

– När du startar som sexa i Monaco krävs extra ordinära omständigheter för att vinna. Det är bra om vi är i närheten av pallen i morgon.

Notera att domarna undersöker två incidenter, det gäller Hülkenberg som ska ha hindrat Ocon och Sainz som ska ha hindrat Albon.

På Imola senast var det årets tajtaste race. Efter kvalet känns det som om GP i Monaco har goda förutsättnignar att bli intressant. Som vanligt bevakar jag Monaco GP live här.

Häng med i diskussionen och se loppet tillsammans med mig i vårt virtuella F1-vardagsrum.

Kort från F1 i Monaco

Det var otroligt jämnt redan i Q1 under F1 i Monaco, o,4 sekunder skiljde ettan från plats 15  i den förta kvalomgången och det var 15 man som gick vidare. Det kostade Fernando Alonso, som slogs om pole position i fjol, ett avancemang. Han påpekade att Aston Martin hade farten för plats sju eller åtta, men att han var på fel plats vid fel tillfälle.

Läs fast i trafiken.

Även Sergio Perez, som har vunnit i Monaco, försvann i Q1.

– Det är ett skämt sa han över radion.

När han träffade media efteråt hade han samlat sig något:

– Det var en katastrof. Jag hade så mycket trafik under mitt varv, säger han.

Han påtalar att de tiondelarna han förlorade där kostade honom ett avancemang.

– Jag hade en halv sekund till plats ett, det var en rejäl katastrof och när är helgen förbi. Här går det inte att köra om.

Till tyska Sky sa han också att stallet haft problem  hela helgen och att de inte kunde lista ut vad som har hänt med bilen. De gjorde flera förändirngar, men inget hjälpte.

Frågan är om han tyckte att det var så kul egentligen.

Resultat kvalet till F1 i Monaco.

När vi är inne på Perez så har Red Bull erbjudit honom ett kontrakt över ett år, själv vill han ha två. Det rapporteras också om att Calros Sainz funderar på att göra Alexander Albon sällskap hos Williams framöver. Då undrar man vad det teamet har i rockärmen? Varför skulle han vilja gå till ett av fältets svagaste bilar när han fått ett fint erbjudande av Audi? Designgurun Adrian Newey?

Indy 500 – den 26 maj 2024

I morgon är det inte bara dags för F1 i Monaco utan också Indy 500. Start klockan 18.45. Här hittar du en guide till Indy 500, med TV-kanaler, livetider och startgrid, samt svar på flera vanliga frågor kring varför det firas med mjölk bland annat.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB