Startsida / Inlägg

Indy 500 2024: Nära fiasko för Marcus Ericsson

av Anna Andersson

Seger i Indy 500 2022. En andraplats 2023. 2024 missade Marcus Ericsson direktkvalet till Indy 500.

Nu riskerar han att inte få starta i den 108:e upplagan Indianapolis 500.

Marcus Ericsson riskerar att missa Indy 500 2024
Marcus Ericsson riskerar att missa Indy 500 2024 (INDYCAR)

Marcus Ericsson lämnade toppteamet Chip Ganassi Racing efter fjolårets säsong. Då hade han  imponerat under de två senaste årens Indianapolis 500. Han tog en seger 2022 och var tvåa efter ett mycket spännande race 2023.

Men tillsammans med Andretti Global har han inte hittat rätt. Han kraschade under en av veckans träningar vilket gjorde att han tvingades använda en reservbil i kvalet och han hade ingen fart alls. Istället blev han pressad och tvingades att göra två försök under den sista timmen.

Men det räckte inte.

– Det är tufft att köra här, Indy 500 har höga toppar och djupa dalar och detta är en väldigt djup dal, men jag kan bara skylla mig själv med tanke på min krasch och allt som hände, säger Ericsson till Viaplay.

– Teamet har gjrot ett väldigt bra jobb, men det är väldigt tufft.

Ericsson med miss i Indianapolis 500

Snittfarten över de fyra varven var inte tillräckligt snabb och Ericsson var en av de fyra sista förarna som nu tvingas göra upp om de tre sista startplatserna under söndagens sista kval ”Last Chance”. Nu måste han förlita sig på att inte komma sist i morgon söndag när fyra förare kör om platserna i sista startled.

Missar han att kvala in till Indianapolis 500 är det ett fiasko. En plats i sista startled är även det ett stort misslyckande för killen som varit etta eller tvåa de två senaste åren.

– Det har varit väldigt tufft, det finns inget grepp och bilen bara glider. Jag försöker verkligen att få ut allt ur paketet och det gör killarna i teamet också, säger Ericsson.

– Nu ska vi omgrupera, gå ut i morgon och göra allt vi kan. Jag är tacksam för killarna i mitt team, vi ska analysera all data från den här dagen och göra allt vi kan för att kvala in i morgon.

Felix Rosenqvist med bra kval inför Indy 500 2024

För övriga svenskar gick det bättre, bäst av alla körde Felix Rosenqvist. Återigen var han bästa svensk, denna gång sjua. Han tog en startplats bland de tolv främsta vilket gör att han kör morgondagens kval där de tolv främsta förarna gör upp om pole position.

Även de två nykomlingarna Tom Blomqvist (plats 25) och Linus Lundqvist (27) kvalade in till Indianapolis 500.

Resultat första kvaldagen till Indy 500.

En guide med fakta och information inför Indy 500 hittar du här.

Är du mer intresserad av IndyCar kan jag rekommendera vårt senaste nummer av vår F1-podd Plattan i Mattan. Där fick vi ett lägre samtal med Felix Rosenqvist. I fjol gjorde vi en lång intervju med Kenny Bräck inför Indy 500. Han är en av två svenska som vunnit tävlingen och han berättade bland annat att han heter Cenny, hur han lärde sig backa med släp som tolvåring samt fyllde lägenheten med chips för att kunna finansiera sin karriär.

För övrigt så kommer IndyCar att införa den nya hybridmotorn till tävlingen i Mid Ohio i sommar.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB