Startsida / Inlägg

Felix Rosenqvist inför Indy 500: En hatkärlek

av Anna Andersson

Månaden maj är här. Den som betyder mest för samtliga förare i IndyCar. Från och med helgens deltävling i Indianapolis handlar allt om Indy 500.

– Man har någon slags hatkärlek till detta, säger Felix Rosenqvist.

Indy 500
Felix Rosenqist – det är dags för Indy GP och Indy 500 (INDYCAR)

Indianapolis 500, I år avgörs det klassiska ovalloppet för 108:e gången. Deltävlingen har, under en period, varit en del av Formel 1 men är numera kronjuvelen inom amerikansk racing. Bara loppet lockar fler än 400 000 åskådare och är världens största sportevent som avgörs under en dag.

En förare som vinner loppet blir historisk. Det kan både Kenny Bräck och Marcus Ericsson bekräfta.

Nu börjar uppladdningen inför årets event som avgörs den 26 maj. Det startar med Indy GP, enligt traditionen är det starten på “Month of May” och deltävlingen avgörs på den traditionella racerbanan, som sträcker sig längs innerplanen av den stora ovalen Indianapolis Motor Speedway.

– Jag gillar Indy GP, jag har två pole positions där och det har varit en bra bana för mig överlag. Jag känner mig redo, och väldigt sugen på allt som väntar under de här kommande veckorna. Det blir kul!

Ladda för Indy 500 2024

Han var fyra i den senaste deltävlingen på Barber Motorsport Park och är bäst av svenskarna i mästerskapet. Rosenqvist är en av bara fem förare i fältet som tagit målflagg i topp tio i samtliga race så här långt under säsongen.

– Jag känner mig laddad inför Indy GP. Vi gjorde ett bra race senast på Barber, vår första road course för säsongen, och om det är något att gå på bör vi ha en bra chans även i helgen.

Efter lördagens lopp handlar allt att handla om Indy 500, träningar, kval, förberedelser och festligheter.

– Det är som en stor högtid. Efter Indy GP går det rakt in på ovalen och så kör vi nästan varje dag. Det är väldigt kul för att det är så mycket historik i eventet som funnits i över 100 år. Det betyder mycket för förare, team och fans och det kommer åskådare från hela världen. Samtidigt är man också glad när det är över och man får sova lite, säger Felix Rosenqvist.

Sedan ifjol delas inte längre dubbla poäng ut för segern i Indy 500, vilket gör att deltävlingen inte blir lika avgörande för mästerskapet.

– Jag tycker att det är bra, för Indy är ett sådant race där det kan gå lite hur som helst och även om det är vinnaren som tar allt så har det varit så många gånger som vinnaren av Indy 500 och avgjort hela mästerskapen och det är inte heller kul för mästerskapet är viktigt, säger han.

–  Även om en seger i Indy 500 är ännu viktigare. Jag tycker ändå att det är bra, för om man kraschar och det är många som kraschar i just Indy 500 så sabbar det inte hela säsongen.

Indianapolis 500 med Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson

Felix Rosenqvist har inför årets säsong bytt från McLaren till Meyer Shank Racing, ett litet team som har blommat ut efter ett tungt år 2023. Stallet som vann Indy 500 med Helio Castroneves 2021 har inte alls varit i närheten av någon seger de senaste åren.

– Det är väl både lite av en välsignelse och förbannelse. Därefter har stallet haft det tufft och det året var det verkligen bara han som var med i täten och hittade något unikt, säger Felix Rosenqvist.

– Han ska köra för oss i år igen och jag ser det som en chans för mig att få honom som teamkollega. Det är coolt att han har chansen på en femte seger i Indy 500 och att jag får möjligheten att lära mig av honom.

Inför årets säsong snackade vi med Mathias Jönsson, en svensk chefsmekaniker som vunnit ALLT inom IndyCar. Du kan höra avsnittet av Plattan i Mattan här.

Helio Castroneves och Felix Rosenqvist inför Indy 500
Helio Castroneves och Felix Rosenqvist inför Indy 500 (INDYCAR)

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid

NTT INDYCAR SERIES | Rd. 4

Sonsio Grand Prix
Indianapolis Motor Speedway – road course (USA)

Fredag 10 maj
Fri träning 1: 15.30-16.45
Fri träning 2: 19.10-20.10
Kval: 22.20-23.50

Lördag 11 maj
Warm-up: 17.15-17.45
Race (85 varv): 21.30

TV: V Sport Motor / Viaplay /

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB