Startsida / Inlägg

F1 på Red Bull Ring: ”Ett statement”

av Anna Andersson

Max Verstappen vann sprinten. Sedan fixade Red Bull till bilen ytterligare – och han tog även pole position till F1 på Red Bull Ring.

F1 på red Bull Ring
Lando Norris spanar efter Max Verstappen som tog pole position till F1 på Red Bull Ring. (TT)

Efter segern i sprinten var Max Verstappen, Red Bull, favorit till pole position och han var klart snabbast i både den andra och tredje sektorn under kvalet. Ingen kunde utmana honom i kampen om pole position.

– Kvalet gick riktigt bra, vi försökte att ändra bilen lite efter sprinten och banan var lite varmare vilket gjorde det lite svårare. Men jag kunde attackera mer och njöt verkligen, säger han när han intervjuas efter kvalet.

Detta var hans 40:e pole position i Formel 1.

– Ett bra statement och jag hoppas att vi kan fortsätta på samma spår i racet, fortsätter Max Verstappen.

– Jag hoppas på en tajt fajt i morgon, nu är jag bara glad över detta och jag hoppas att vi kan omvandla farten i kvalet till lika bra fart i racet.

Max Verstappen med pole på Red Bull Ring

Bakom honom körde en förkyld Lando Norris in som tvåa i sin McLaren. Han tappade tid på Max Verstappen i de kurvigare delarna av berg- och dalbanan i Alperna.

– Vi gjorde det vi kunde. Max var i en egen liga i dag och det var svåra förhållanden, säger Norris och syftade på de varma temperaturerna.

Temperaturen i asfalten låg på mer än 45 grader och det väntas vara lika varmt under söndagen.

– Det blir tufft i morgon och ser man på pacen så kommer vi att behöva något extra i morgon. Samtidigt ska jag göra ett bättre jobb än vad jag gjorde i sprinten i morse. Det är ett långt race och vi är oftare bättre i racet än vad vi är i kvalet.

Oscar Piastri, även han McLaren, fick sin varvtid struken för att han var över den blå banbegränsningen. Istället körde Mercedes George Russell in som trea i kvalet, medan Carlos Sainz, Ferrari var fyra.

Resultat kvalet till F1 på Red Bull Ring.

 

Korta nyheter från Formel 1 i Österrike

Q1 har aldrig varit så jämnt, 0,798 sekunder mellan plats 1 och plats 20.

Notera att Sergio Perez återigen blev klart slagen av sin kollega Max Verstappen. Han kör samma bil som VM-ledaren men förlorar runt åtta tiondelar på ett varv. Det är en mängd med tid.

Charles Leclerc missade i kvalet i går och missade i kvalet i dag. Det känns som om Ferrari mer och mer börjar likna det svenska sommarvädret…

Daniel Ricciardo slog visserligen Yuki Tsunoda i Racing Bulls, men missade Q3 med 15 tusendelar. Han är pressad eftersom stallet ska bestämma över  om han, eller Liam Lawson, får köra för dem 2025.

Vi kan också konstatera att Aston Martin som för ett år sedan tog flera pallplatser har tappat helt i sin utveckling av bilen och numera återfinns långt bak i fältet.

Sauber, med Valtteri Bottas, är också fast förankrade i botten. Deras bil bara väntar på 2026 och Audi. Frågan är om Bottas får chansen att stanna kvar i F1 eller om den gröna bilens misslyckande sänker hans karriär.

Häng med F1-live under F1 på Red Bull Ring. Där kan du vara med och diskutera racet tillsammans med mig och flera andra underbara entusiaster. Välkommen till vårt virtuella F1-vardagsrum.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB