Startsida / Inlägg

F1 i Budapest: Kolla in Valtteri Bottas dubbelgångare!

av Anna Andersson

Har Valtteri Bottas en dubbelgångare? Inför F1 i Budapest sprids en märklig video online.

En kvinna med namnet Annabel har lagt upp en video som gjort succé på TikTok. Hon har taggat Valtteri Bottas för att visa hans dubbelgånare – och till och med fått Formel 1 att reagera. Videon har exploderat på sociala medier. Vad säger du?
Är det Valtteri eller hans dubbelgångare?
@annabelsvlog @Valtteri Bottas tell him to dye his hair blonde too. #f1 #doppelgänger ♬ Dominic x Brazil Declan – iMi 💌

När vi nu är inne på Valtteri Bottas så har Williams teamchef James Vowles varit tydlig med att Esteban Ocon inte är aktuell för stallet till 2025. Ger det Bottas en möjlighet måntro?

Nu går vi in på dagens huvudämne – uppdateringsracet.

•••

F1 i Budapest är ett uppdateringsrace. Red Bull, Ferrari, Aston Martin och Mercedes har med sig betydande förändringar – men hjälper det?

2024 är året när flera team gjort missbedömt utveckling av bilen och istället för en skjuts uppåt i tabellen har de tappat i det jämna mästerskapet. 

F1 i Budapest
Kan Max Verstappen slå tillbaka under F1 i Budapest eller är McLaren och Lando Norris favoriter efter fredagens snabba tid? (AP-TT)

Under säsongens tolv inledande GP-lopp i Formel 1 har sex olika förare stått som vinnare. Det Red Bull som inledde säsongen i överläget vann bara ett av de tre senaste loppen och i förhållande till fjolåret har stallets övertag minskat. Max Verstappen har exempelvis tagit 59 poäng mindre i år, jämfört med samma tidpunkt i fjol . Han är inte ensam om att ha tappat, det har även kollegan Sergio Perez. Hos Aston Martin ser det ännu värre ut, Fernando Alonso ligger 104 poäng back jämfört med succéstarten 2023.

Det finns flera exempel på stall som utvecklats bra under vintern, men inte haft samma framgång med sina uppdateringar under säsongen. Sedan Ground Effect-bilarna kom tillbaka till F1 2022 har just uppdateringarna varit en stor utmaning för teame och det finns flera exempel som Ferrari, Aston Martin, Red Bull och Racing Bulls.

F1 i Budapest – slår uppdateringarna väl ut?

Det handlar hela tiden om kompromisser, där en uppdatering som ökar farten i de snabba kurvorna, påverkar farten i de långsammare kurvorna och tvärtom. En mycket viktig faktor i uppdateringsracet är golvet, men även framvingen och fjädringen spelar betydande roller och på grund av bilarnas låga samt styva konstruktion påverkas de av curbs och andra ojämnheter i banan, något som stallen trots sina avancerade simuleringsverktyg inte kan testa innan bilen körs på banan.

Under två års tid hade Mercedes enorma problem med att bilen studsade fram och Ferrari fick tillbaka det problemet när de introducerade en uppdatering i Spanien för några veckor, vilket tvingade stallet att gå tillbaka till en tidigare version av bilen.

– Korrelationen med downforce är bra, men det är fortfarande ett frågetecken för oss alla, säger Ferraris teamchef Fred Vasseur till media efter Storbritanniens GP.

– Det är ganska svårt att hitta en korrelation eftersom man inte har något studsande i vindtunneln. Det kan vara så att du har mer studsande med en del av en banan än med en annan, men att veta om det kommer att påverka prestandan negativt är en helt annan sak. Om det påverkar prestandan negativt är en annan sak.

Ferrari med förändring inför F1 i Budapest

Ferrari tvingades gå tillbaka till den bil de hade på Imola i maj och samtidigt som flera av konkurrenterna tjänat runt två tiondelar per varv sedan dess har det italienska stallet stannat av i sin utveckling. Även om golvet är uppdaterat till helgens deltävling blir det blir kostsamt. När F1 nu är inne på det tredje året av samma regelverk betyder en uppdatering inte längre sekunder utan tiondelar och det i ett startfält som är jämnare än någonsin. Under Österrikes GP skiljde det 0,798 sekunder mellan första och sista bil i den första kvalomgången.

– Vi har tappat två eller tre månaders förbättring eller ren prestanda som vi hade kunnat lägga till under den senaste tiden. Det är tydligt att vi inte har tagit rätt beslut den senaste tiden, säger Ferraris Carlos Sainz till Autosport.

En miss – stora konsekvenser

Dagens F1-bilar är så pass komplexa att när en uppdatering inte slår väl ut eller leder in ett stall på fel väg tar det tid att analysera och förstå var det gick snett. Ett team tappar så inte bara på banan utan måste också lösa problemet innan det kan gå vidare. Det försenar nästa uppdatering.

Processen kan bli en lång slingrig väg mot en lösning som tar flera månader. I värsta fall år, att komma underfund med.

– Det är en dubbelt negativ effekt, säger Racing Bulls teamchef Laurent Mekies till Autosport.

– Inte nog med att du inte fick den fördel du ville ha. Du måste också skjuta upp nästa uppdatering till dess att du faktiskt förstår vad som händer med bilen.

12 lopp återstår av säsongen och inför sommaruppehållet väntar två mycket olika banor, Hungaroring och Spa-Francorchamps. Det gör att stall som Red Bull, Ferrari, Mercedes och Aston Martin chansen att testa det arbete de har gjort i fabriken.

Frågan är bara – hur väl faller det ut?

Du följer kval och Ungerns GP i F1-live.

Korta nyheter inför F1 i Budapest

Här får du en uppdatering av F1 i Budapest 2023 – minns  du något mer än den trasiga pokalen?

Det var extremt få omkörningar, men Hamilton som hade pole kunde inte behålla den placeringen in i mål trots att Hungaroring är en bana med få omkörningsmöjligheter.

Vi har nu hunnit med två träningar inför Ungerns GP på Hungaroring. Lando Norris var snabb över ett varv. Vi kan också konstatera att båda bilarna frånRed Bulls var snabba under fredagen, samtidigt som Mercedes hade problem i hettan. Lewis Hamilron var allt annat än nöjd med gårdagens två pass.

Lite kort statistik kanske?

Pole har lett till seger vid tre av de tio racen sedan 2014. 42 % av alla lopp på Hungaroring har vunnits från pole position, men kvalen kan bli jämna. 2019 skiljde det 0,018 sekunder mellan Verstappen och Valtteri Bottas i kampen om pole position. 2023 skiljde det 0,003 sekunnder mellan Hamilton och Verstappen. Här hittar du helgens guide.

Räkna med en spännande lördag. En sammanfattning av tiderna från fredagen hittar du här. Det är en tysk sida, men jag gillar att man kan se båda passen i en tabell.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB