Startsida / Inlägg

Är F1 i Belgien det sista för Sergio Perez?

av Anna Andersson

F1 i Belgien kan bli Sergio Perez sista deltävling i Formel 1. Trots poängen i Ungern har teamledningen tappat tålamodet.
– Vi kan inte springa med bara ett ben, säger stallchef Christian Horner.

F1 i Belgien
Är F1 i Belgien det sista vi ser av Sergio Perez? (AP-TT)

Mexikanen debuterade i Formel 1 redan 2011 och kör sitt 275:e F1-lopp på Spa i helgen, men det kan också bli hans sista. Trots att han förlängde sitt kontrakt med Red Bull i början av juni.
Anledningen är att han efter kontraktsförlängningen helt tappat formen och de två senaste deltävlingarna har han åkt ur det första kvalsegmentet, Q1, efter egna misstag.
Han har tagit 17 poäng på sex lopp, under samma period har hans kollega Max Verstappen tagit 104. Problemet är också att konkurrenterna har blivit bättre och Red Bull har inte vunnit sedan deltävlingen i Spanien för ungefär en månad sedan.
Det gör att konkurrenterna tar in poäng på Red Bull och det är inte längre givet att teamet vinner det ekonomiskt så viktiga konstruktörsmästerskapet, det som ger både stallet och dess medarbetare en bonus under slutet av året.

Är F1 i Belgien Sergio Perez sista?

Red Bulls tålamod börjar tryta och flera experter och tidigare mästare uppmanar stallet att byta ut honom.
– Han kostar mer än vad han levererar. Det kan kosta Red Bull konstruktörsmästerskapet och det är värt mer än de pengar hans sponsorer bidrar med, säger den tidigare världsmästaren Jac Villeneuve till Sky.
– Han hjälper inte heller teamet att vidareutveckla bilen.

Red Bulls motorsportchef Helmut Marko har bekräftat för flera olika medier att stallets ansvariga ska ha ett möte med Perez efter deltävlingen i Belgien och därefter ta ett beslut kring hans framtid. Även stallchef Christian Horer uttalade sig kritiskt kring Sergio Perez i samband med den senaste deltävlingen i Ungern.
– Den typen av diskussioner för vi internt, inte via media, sa Horner till Sky.
– Men det är klart, vi kan inte springa med bara ett ben.

Vem ersätter Sergio Perez?

Om stallet skulle byta ut Perez är det troligt att de gör en intern lösning, Red Bull har tidigare visat att det går att flytta förare mellan deras två stall, det skedde när Pierre Gasly fiock lämna plats för Alexander Albon  i augusti 2019 och när Daniil Kvyat flyttades ner till Toro Rosso för att ge Max Verstappen möjligheten i Red Bull i maj 2016.

Därför är det troligaste alternativet reservförare Liam Lawson, men sedan är frågan om han får chansen hos mästarteamet Red Bull eller om man flyttar upp Daniel Ricciardo eller Yuki Tsunoda från Racing Bulls och ger Lawson chansen i juniorteamet.

Korta nyheter inför F1 i Belgien

Här är en intressant iaktagelse….2016 lämnade Nico Hülkenberg Force India. 2018 kom Estean Ocon. 2019 lämnade Nico Hülkenberg Renault, 2020 kom Esteban Ocon. 2024 lämnar Hulken Haas och 2025 kommer Esteban ocon.

Ferrari ska strukturera upp sitt teknikteam till efter sommaruppehållet. Det blir spännande att se hur det blir,

2023 skedde en stor förändring hos Alpine inför deltävlingen i Belgien och teamledningen fick lämna stallet. 2024 är det samma sak, Bruno Famin måste nu lämna sitt uppdrag. Han ersätts av Oliver Oakes, 36, som varit chef för Hitech i Formel 2 och Formel 3.

Alpine är inte det enda stallet som bytt teamchef i veckan, även Audi har gjort en förändring.

All info om däcken inför F1 i Belgien hittar du här. Här hittar du en guide till helgens deltävling.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB