Startsida / Inlägg

Översvämning hotar F1 i Budapest

av Anna Andersson

 F1 i Budapest är hotat. Av ett skyfall. 48 timmar innan träningarna startar var depåområdet översvämmat.

F1 i BUdapest 2024
Regn har ställt till det för F1 i Budapest. Denna bild är från Japan 2017, men även i Ungern har banan svämmat över. (AP_TT)

I morgon klockan 12.30 startar den första tärningen inför F1 i Budapest, men frågan är om den kan starta som beräknat. Anledningen är det oväder som har dragit in över Hungaroring.

Under onsdagen drog häftiga skyfall, hagel och stormbyar in över banan och depåområdet svämmades över. Återigen drabbades McLaren, i samband med Spaniens GP började det brinna i teamets motorhome och den här gången drabbades en stor TV-skärm av skador. Det låg runt 20 cm vatten över hela depåområdet, inklusive pitlane och flera videor på sociala medier visar hur teamen försökte le åt den bedrövliga situationen.

I maj förra året ställdes deltävlingen på Imola i Italien in sedan området drabbats av svåra skyfall och floden intill F1-banan svämmat över. Det ledde till att området fick evakueras och räddningstjänsten prioritera annat arbete istället för Formel 1.

Enligt väderprognosen vågar F1-fansen dock hoppas på en tävling till helgen. Den aktuella prognosen talar om stigande temperaturer och växlande molnighet under helgen. Om vattnet bara rinner undan lär det inte ställa till något problem för teamen och förarna utan det lär istället vara värmen som blir den stora utmaningen. I fjol nådde temperaturen i asfalten upp över 50 gradet, vilket var fjolårets toppnotering. I år väntas det bli ungefär lika varmt, med temperaturer över 30 grader i luften vilket kan ge bantemperaturer över 50 grader. Detta samtidigt som Pirelli har nominerat de tre mjukaste gummiblandnignarna vilket gör att förarna måste vara försiktiga med hanteringen av däcken så att de inte överhettar.

Mer om däckvalen läser du här.

Korta nyheter inför F1 i Budapest

Haas meddelar att Kevin Magnussen lämnar stallet efter årets säsong. Det betyder att stallet får två nya förare till F1 2025. Nico Hülkenberg är klar för Sauber ( Audi) till nästa år, han ersätts av Oliver Bearman som ska debutera i F1 2025.

Vem som blir hans kollega är inte klart, men mycket tyder på att det kan bli Esteban Ocon som lämnar Alpine efter årets säsong.

I väntan på F1 i Budapest kan du alltid lyssna på vår F1-podd, Plattan i Mattan,. Där snackar vi om Ungern, men också om den svenska F1-historien. Lär dig mer om Gunnar Nilsson, Joakim Bonnier och flera andra hjältar från 1970-talet.

GIvetvis följer du F1-helgen på vår F1-live som vanligt. Jag finns med dig under kval och race.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB