Startsida / Inlägg

Perez med miss under F1 i Budapest – lämnar han Formel 1?

av Anna Andersson

F1 i Budapest skulle bli Sergio Perez comeback. Istället gjorde han en ny miss.

Han kraschade redan i Q1. När får han sparken från Red Bull Racing?

Även om McLarens Lando Norris tog pole position under F1 i Budapest, före sin teamkollega Oscar Piastri snackades det om Red Bull.

Om Sergio Perez.

I juni skrev den erfarne mexikanen ett nytt kontrakt med Red Bull, det gäller över två säsonger, 1 + 1 år, men där finns en prestationsklausul.

Sedan dess har han inte varit i närheten av att prestera. I Storbritannien för två veckor sedan körde han själv av i Q1 och i Ungern var resultatet det samma. Det regnade under delar av Q1 och Perez kom ut på kantstenen och halkade av – vilket gjorde att hans kval var över.

Men det kan också få ytterligare konsekvenser. Hans karriär kan vara över redan om någon vecka.

– Det hjälper inte att ha en kontrakt om han inte presterar, sa Red Bulls motorsportkonsult Helmut Marko till Kleine Zeitung tidigare i veckan.

– Alla kontrakt har prestattionsklausuler.

Får Perez sparken efter F1 i Budapest?

Marko påpekar att medarbetarna i stallet får bonus om stallet vinner konstruktörsmästerskapet, vilket också ger extra inkomster från Formel 1. Vid en seger i förar-VM får stallets personal ingenting extra.

– Detta skapar oro inom stallet, fortsätter Marko.

– Konstruktörsmästerskapet ligger till grund för medarbetarnas bonusar. Därför är det viktigast för dem.

F1 i Budapest
Sergio Perez kraschade i Q1, för andra tävlingen i rad och fick gå tillbaka till depån. När är hans karriär i Formel 1 över? (AP-TT)

Tidigare F1-förare som exempelvis Jenson Button har ifrågasatt varför Red Bull envist håller kvar vid Perez, trots att han inte levererar. Faktum är att han har kört in elva poäng sedan han skrev på kontraktet i juni. Max Verstappen har kört in 86 poäng i samma bil, under samma period.

Det är anmärkningsvärt och Helmut Marko påpekar för tidningen att man ska analysera Perez situation under sommaruppehållet. Den infaller efter nästa deltävling i Belgien. Vilka förare som då är aktuella för att ta över intill Verstappen kan han inte svara på än:

– I första hand letar vi efter förare inom vårt team, säger Marko.

– Vi har tre juniorer i vårt team, Liam Lawson står först i kön. Sedan finns också Ayumu Iwasa och Isack Hadjar.

McLaren toppar kvalet i Ungern

McLarens Lando Norris imponerade i kvalet till Ungerns GP. Han tog pole position före sin kollega Oscar Piastri, med Max Verstappen som trea. Red Bull kom med en rejält uppdaterad bil till kvalet som kördes i svåra och växlande väderförhållanden, men Verstappen hade inte det som krävdes för att kunna utmana McLaren.

–  Jag är väldigt glad, det var inte enkelt men jag är väldigt glad över att starta först i racet, säger Norris efter sin tredje pole position i karriären.

Detta var första gången på 4226 dagar som McLaren tagit hela första startled.

– Oavsett vilka väderförhållanden det är i morgon så har vi det bästa förutsättningarna för att kontrollera loppet och ta det därifrån.

VM-ledaren Max Verstappen var inte nöjd med sin prestation, framförallt inte eftersom teamet har en uppdaterad bil, men ändå inte klarar av att utmana McLaren.

– Vi har varit efter hela helgen, så var det i kvalet också, säger Verstappen i intervjun efter kvalet.

– Jag älskar fajten, men jag vill gärna vara i toppen av tabellen. Det känns just nu som om vi bara jagar dem och det är en tuff situation just nu.

•••

Mercedes har vunnit två lopp i rad, men i Budapest lyckades George Russell inte ta sig vidare  från Q1. Enligt hans radiomeddelande till teamet berodde det på att hans bil inte var upptankad fer tillräckligt många varv.

Han var otroligt irriterad efter kvalet och kallade det för en ”katastrof”.

Hans kollega Lewis Hamilton var inte heller nöjd med en plats i tredje startled. Han påpekade redan i fredags att bilen inte alls trivs i de varma väderförhållanden som råder i Ungern och i morgon väntas temperaturen stiga till över 30 grader.

Resultat kvalet till Ungerns GP i F1

Ett tack till alla er som följde F1-live, vi ses väl i morgon klockan 14.45? Det finns en risk för regn i samband med starten, så räkna med ett intressant race.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB