Startsida / Inlägg

Irriterad Lando Norris efter F1 i Budapest

av Anna Andersson

Lando Norris fick order om att släppa förbi sin kollega Oscar Piastri i kampen om seger. Han vägrade – fram till dess att två varv återstod.

Det är ett otroligt kontroversiellt beslut som lär få konsekvenser.

Lando Norris tappade starten av Ungerns GP i sin McLaren, medan hans kollega Oscar Piastri gick förbi honom och även tog  ledningen av F1 i Budapest. Piastri höll ledningen säkert, framtill dess att McLaren tog in Norris i depå på varv 46 för att täcka upp för Lewis Hamilton, Mercedes som låg trea.

Det gjorde att Piastri fick stanna ute två varv till och där tappade han också ledningen i loppet.

Efter Piastris depåstopp meddelar teamet Lando Norris att han ska släppa förbi sin kollega när det passar honom. Norris är inte överens med den ordern och istället för att släppa upp sin kollega och lämna över ledningen så utökar han kontuerligt avståndet till Piastri på plats två.

McLarens medarbetare att blir allt mer nervösa. Radiotrafiken mellan teamet och Norris blir allt mer frekvent och allt mer irriterad.

– Kom i håg varje morgonmöte vi kommer att ha på söndagarna framöver, påtalar teamet över radion

Norris svarar:

– Ja, men säg till  honom att ha kör ikapp mig då.

Lando Norris irriterad under F1 i Budapest

Lando Norris fortsätter på samma sätt fram till dess att han får ett extremt tydligt meddelande från stallet. Då återstår bara ett par varv.

– Lando det är fem varv kvar, du vinner inget mästerskap ensam. För att vinna mästerskapet kommer du att behöva Oscar och du kommer att behöva ditt team.

Det meddelandet biter och Norris släpper förbi Piastri när två varv återstår av loppet.

Därmed tar Oscar Piastri sin första GP-seger, men diskussionen hos McLaren lär fortsätta varje dag fram till nästa race i Belgien och även efter det.

Faktum är att om stallet inte hade tagit in Norris först så hade han aldrig haft möjligheten att ens köra till sig en seger. Nu valde McLaren att ta Norris, för att täcka upp mot Mercedes vilket gjorde att en mycket intensiv situation uppstod. Den hade de kunnat undvika och till nästa gång lär det ta ett annat beslut.

Möjligen berodde tveksamheten på att stallchef Zak Brown är i Toronto för att följa IndyCar den här helgen?

Norris med miss i starten – igen

Oscar Piastri och Lando Norris efter F1 i Budapest
Oscar Piastri är den femte föraren från Australien att vinna ett GP-lopp. Han har tidigare vunnit en sprint. (AP-TT)

Detta är tredje gången i år som Lando Norris har chansen att avgöra ett race till sin fördel, men tappar det redan i starten. Den här gången försökte han verkligen göra allt för att ta segern och övervägde säkerligen med sig själv under många varv innan han fattade det avgörande beslutet. Ett beslut som lugnar ner situationen i teamet, men som kommer att få konsekvenser. Hade han tagit ett annat belsut och behållit segern hade dock situationen eskalerat och jag kan inte låta bli att fundera lite över vad Oscar Piastris manager Mark Webber har sagt efter loppet?

Ni som följt Formel 1 ett tag känner till Multi 21 och hans intensiva fajt med Sebastian Vettel i Malaysia 2013, där Vettel vägrade följa order.

Lando Norris var otroligt fåordig när den tidigare mästaren Nico Rosberg frågade honom om situationen efter loppet.

– Teamet bad mig göra det så jag gjorde det.

Lewis Hamilton vs Max Verstappen

Bakom McLarens duo tog Mercedes Lewis Hamilton tog ännu en pallplats efter en mycket tajt fajt med Max Verstappen, Red Bull. Hamilton och Verstappen gick även ihop och Verstappen körde av och tappade flera viktiga poäng.

En incident som tog tittarna tillbaka till 2021 och den intensiva situationen mellan Hamilton och Verstappen.

– När man ser deras fart och när de kapar avståndet till oss, säger Hamilton efter loppet och skakar på huvudet.

– Det är inte mycket jag kan göra där. Jag såg hur han kom och jag höll mig stilla men han kom på utsidan. Jag skulle säga att det är en raceincident.

Hela resultatlistan till F1 i Budapest hittar du här.

Korta snackisar efter F1 i Ungern

Max Verstappen slutade femma, han var märkbart störd över att bilen inte uppförde sig som han ville och pressad av situationen. Han har inte vunnit sedan Spaniens GP för en månad sedan, hur påverkar det honom framöver? Kollegan Sergio Perez körde upp sig till plats sju. Hjälper det för att säkra hans kontrakt?

Charles Leclerc körde in en fjärdepats för Ferrari, men när McLaren nu vann dubbelt och gick om i kampen om andraplatsen i konstruktörsmästerskapet. Även Red Bull tappade poäng på McLaren och Verstappen tappade på Lando Norris.

Detta är den sjunde vinnaren på 13 lopp under VM i Formel 1 2024, en säsong som trots att Verstappen leder förar-VM och Red Bull märkes-VM är oerhört underhållande och spännande. Det är faktiskt elva lopp kvar.

Oscar Piastri är den femte föraren från Australien att vinna ett GP, efter Jack Brabham, Alan Jones, Mark Webber och Daniel Ricciardo.

Nästa redan på söndag – i Belgien och det på en bana som är något helt annat än den i Ungern. Lägg där till att Max Verstappen mycket väl kan behöva ta en ny motor, vilket skulle leda till en bestraffning och nedflytting i starten. I fjol påverkade det honom inte nämnvärt, i år är situationen annorlunda.

Jag räknar med att vi ses här på F1-bloggen hela veckan och på F1-live på lördag klockan 15.45.

Då ska vi kvala in nästa race.

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB