Startsida / Inlägg

Avgörs Sergio Perez framtid i F1 i dag?

av Anna Andersson

I dag kan Sergio Perez framtid i F1 avgöras. Den ska diskuteras under ett möte med cheferna hos Red Bull.

Men tongångarna är pessimistiska.

Helmut Marko anser att han kollapsade i Belgien.

Sergio Perez framtid i F1
Max Verstappen diskuterar med en fundersam Sergio Perez efter kvalet till F1 på Spa. (AP -TT)

Sergio Perez har varit ifrågasatt ända sedan han skrev på ett nytt kontrakt med Red Bull i början av juni. Han har inte alls levererat på den nivå som krävs för att stallet ska kunna säkra ett konstruktörs-VM.

Istället har han åkt ut i Q1 och missat poängplats vid flera tillfällen – det har gått så långt att Red Bulls stallchef Christian Horner påtalat att det är svårt att springa med ett ben.

Men när hans kollega Max Verstappen bytte en komponent i motorn inför Belgiens GP och därför skulle flyttas tillbaka tio platser i starten tog Perez sitt ansvar. Han noterades för den tredje snabbaste tiden i kvalet och när Verstappen flyttades tillbaka fick Perez ärva en plats i första startled.

I dag kan Sergio Perez framtid i F1 avgöras

Perez var tydlig efter kvalet och betonade att han satsade på segern – men det gick om intet. Han tappade omgående placeringar och rasade i resultatlistan. Han gick i mål som åtta (vilket blev en sjundeplats när George Russell diskades).

Räcker det för att säkra Sergio Perez framtid i F1?

Så låter det knappast på hans chef Helmut Marko.

– Sergio hade möjligheten att göra ett bra resultat från sin andra startposition. Tyvärr lyckades han inte. Framförallt kollapsade han under den sista stinten där hans varvtider låg på 1.48, säger Marko till tyska Sky.

– Det som såg så bra ut i kvalet bekräftades inte i racet.

Marko fick sedan frågan om måndagens möte, där förartillsättningen för Red Bull och systerstallet Racing Bull, ska diskuteras.

– Vi ska se över hela situationen inför 2025. Vi har flera förare och vi har ett koncept.

– Men givetvis är varje resultat viktigt för Sergio och vi förväntade oss absolut inte att han skulle tappa från andra startposition ner till plats åtta vid målflagg.

Vem blir teamkollega till Max Verstappen i F1 2025?

Sergio Perez har inte vunnit sedan deltävlingen i Baku 2023 och bakom honom finns förare som Yuki Tsunoda, som har ett kontrakt med Racing Bulls för nästa år, Daniel Ricciardo som inte har det och Liam Lawson som är reservförare och utan förarplats redan nu.

Men efter hans insats som ersättare till den skadade Daniel Ricciardo förra året påtalade Marko att det skulle finnas en förarplats för Lawson till 2025.

Sergio Perez är medveten om allvaret i situationen, men efter Belgien GP vägrade han att svara på frågor om sin framtid i F1.

– Racet var en besvikelse. Det började bra, men jag hade problem på raksträckorna. Jag vet inte  vad som hände, men jag fick spara batteriet redan  under inledningen av loppet, säger han till Autosport.

– Sedan gjorde vi en kort stint och var helt osynkade. Jag tycker inte heller att vi hanterade däcken bra. Balansen fanns inte där. Det finns mycket för oss att analysera.

Hans kollega, Max Verstappen, startade som elva och gick i mål som fyra. Sedan deltävlingen i Monaco i slutet av maj har Verstappen tagit 141 poäng, Perez har tagit 24.

I konstruktörsmästerskapet i Formel 1 har Red Bull tappat och deras försprång på McLaren är nu bara 42 poäng. Bara i Belgien tog McLaren in nio poäng, i Ungern förra veckan tog McLaren in 27.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB