Startsida / Inlägg

Jack Doohan uppges vara klar för F1 och Alpine

av Anna Andersson

Pappa vann fem VM-titlar och är en av MC-sportens stora ikoner. Nu är sonen mycket nära en plats i F1.

Ny förare för Alpine i F1
Sonen till en motorsportlegendar uppges vara på väg att ersätta Esteban Ocon. Jack Doohan. (AP-TT)

Racingen tycks finnas i generna, eller i alla fall i familjen. Av dagens 20 F1-förare har i alla fall fyra pappor som sysslat med motorsport, en av dem är världsmästare i rally och två av dem har tävlat i Formel 1.

Nu är ytterligare en motorsportson på väg till Formel 1 och enligt bland annat motorsporttotal.com är han mycket nära ett kontrakt med Alpine.

Men det handlar inte om Mick Schumacher. Istället ska ännu en australier vara nära vara väldigt nära ett avtal med stallet.

Jack Doohan istället för Mick Schuamcher i F1

Jack Doohan under sitt första F1-test på Zandvoort i år (Alpine)
Alpine har gett Jack Doohan möjligheten till flera F1-tester. Här ärhan under sitt första F1-test på Zandvoort i år (Alpine)

Jack Doohan väntas bli kollega till Pierre Gasly den kommande säsongen. Han är son till Mick Doohan, femfaldig världsmästare i motorcykel (500 cc) och räknas till en av sportens allra största förare. Jack Doohan, 21, har tidigare varit en av Red Bulls akademiförare men sedan 2022 tillhör han Alpine. Han har kört tre säsonger i Formel 2 och slutade trea som bäst, 2023. I år har han fokuserat på att  vara testförare i stallet, arbetat i simulatorn och funnits med under tävlingshelgerna.

Anledningen till att han ännu inte har skrivit på något kontrakt är dels att Alpine hoppades på Carlos Sainz, som han tidigare i veckan skrev på för Williams och dels att stallet sparkade sin teamchef Bruno Famin inför deltävlingen i Belgien. Famin ersattes i går av Oliver Oakes, 36. Britten blir därmed Alpines tredje stallchef på ungefär ett år. Han blir också den näst yngsta stallchefen i F1:s historia.

– Oli är mycket begåvad och kan visa upp en mängd ledaregenskaper och framgångar inom motorsporten, säger Alpines rådgivare Flavio Briatore.

– Hans övergång till denna roll är ett utmärkt exempel på den styrka och tro vi har i vårt team och i unga, lovande människor. Jag ser fram emot att arbeta nära med honom och tillsammans fokusera på hur vi ska kunna avancera i startuppställningen och även vinna GP-lopp.

Oliver Oakes ny stallchef för Alpine

Oliver “Oli” Oakes har en bakgrund som racerförare och han var en del av Red Bulls akademi, men har precis som sin pappa också arbetat som teamchef och manager för unga förare. 2015 var han mannen bakom att Hitech Racing blev Hitech Grand Prix och han samarbetade med Nikita Mazepins pappa Dmitri, och hans företag Uralkali vilket blev  väldigt omdiskuterat när Ryssland inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina 2022.

I år har stallet förare med i toppen av både Formel 3 och Formel 2, det är ett erkänt team och Oakes samarbetat med flera lovande förare i sin karriär. En av dem är Jack Doohan. De arbetade tillsammans 2019.

•••

Notera att Mick Schumachers pappa Michael och Jack Doohans pappa Mick båda var oerhört framgångsrika och även mycket goda vänner. Därför sägs det att Michael Schumacher döpte sin son efter sin australiske vän.

För Mick Schumacher återstår då en möjlighet för en comeback i F1. Det är Audi. Där är  den tidigare Ferrarimedarbetaren Mattia Binotto är ny teamchef. Binotto var Micks chef under hans tid i Ferraris akademi och jobbade under många år nära Michael Schumacher hos Ferrari.

I helgen är det ingen F1, men väl motoGP som fyller 75 år i år och startar om efter sitt sommaruppehåll. I spelaren nedan hittar du några av den sportens stora ikoner. När vi nu är inne på familjen Doohan.

•••
I går frågade jag vilka ytterligare tre förare som tidigare kört för Williams, McLaren och Ferrari. Svaret är Alain Prost, Jacky Ickx och Nigel Mansell – och nu Carlos Sainz.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB