Startsida / Inlägg

F1 på Monza: Williams sparkar Logan Sargeant

av Anna Andersson

Logan Sargeant får sparken från Williams inför F1 på Monza. Men han ersätts inte av Mick Schumacher.

Utan av en debutant.

Franco Colapinto kör för Williams från och med F1 på Monza i helgen (Williams)
Franco Colapinto kör för Williams från och med F1 på Monza i helgen (Williams)

Logan Sargeant kraschade sig ut från träningen till F1 på Zandvoort. Han missade kvalet och avslutade därmed sin egen karriär i Formel 1. Nu är det klart att han måste lämna Williams.

Inför F1 på Monza får Alexander Albon en ny kollega, Franco Colapinto.

21-åringen från Argentina kommer att tävla med nummer #43 för resten av säsongen.

– Det är en ära att få göra sin F1-debut tillsammans med Williams. Det är sådant man drömmer om. Stallet har en sådan fantastisk historia och jag kan knappt vänta på att få vara en del av deras resa tillbaka till toppen, säger Franco Colapinto.

Han är medlem av Williams förarakademi, debuterade när han körde FP1 för Williams under Storbritanniens GP tidigare i år. Han har i år vunnit ett lopp i Formel 2, samt tagit ytterligare två pallplatser.

Sargeant får sparken inför F1 på Monza

Franco Colapinto blir den första F1-föraren från Argentina på 23 år och den andra argentinske föraren i historien som tävlar för Williams. Den första var Carlos Reutemann.

– Det är inget enkelt beslut att byta ut en förare under säsongen. Men vi anser att detta ger Williams en bättre möjlighet att kämpa om poäng under avslutningen av säsongen, säger stallchef James Vowles i en kommentar.

– Vi har precis utrustat bilen med en stor uppdatering och måste maximera varje racehelg för att ta poäng. Mittfältet är väldigt jämnt. Vi tror också på att ge en förare från vår akademi möjligheten. Franco får en bra möjlighet att visa vad han kan göra under de nio lopp som återstår av säsongen.

Till nästa säsong tävlar Williams med Alexander Albon och Carlos Sainz som lämnar Ferrari för Williams.

Det är ingen överraskning att Logan Sargeant får sparken från Williams. Han har inte alls utmanat sin kollega och tagit en poäng på 36 lopp. Trots det fortsätter han samarbetet med Williams, Vowles påtalar att stallet kommer att fortsätta stötta amerikanen under hans fortsatta karriär. Även om det inte blir i Formel 1.

Detta är ett tufft beslut för Mercedes testförare Mick Schumacher. Han hade hoppats på att få möjligheten att köra för Williams från och med Italiens GP. Nu verkar det bara finnas en chans för Michael Schumachers son att få köra F1 igen. Det är Audi, det vill säga Sauber, som är klart sämst av årets team och har en plats intill Nico Hülkenberg ledig till 2025.

Nya regler i F1 – vad gäller?

Ni har snackat om bromsarna och det nya förtydligandet som FIA har gjort. Här får ni som undrar lite mer chansen att förstå det lite bättre:

Det är racevecka igen. Redo för Italiens GP på söndag?  Redan i morgon kommer vår F1-podd Plattan i Mattan och där snackar vi ner F1 på Zandvoort in i minsta detalj. Vi är inte överens heller….
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB