Startsida / Inlägg

F1 på Zandvoort: Briatore skapar rubriker

av Anna Andersson

Han har vunnit VM tillsammans med Michael Schumacher och Fernando Alonso. Men nu anser Flavio Briatore att Formel 1 har förändrats. Inför F1 på Zandvoort kommer han med ett anmärkningsvärt uttalande. 

Flavio Briatore med ett omdiskuterat uttalande inför F1 på Zandvoort
Flavio Briatore med ett omdiskuterat uttalande inför F1 på Zandvoort (AP-TT)

Briatore är en av F1:s mest omdiskuterade profiler. Han vann VM med Benetton 1994 och 1995, samt med Renauult 2005 och 2006 – och var även inblandad i en av tidernas största skandaler. Crashgate. Den kostade honom hans jobb.

Numer är han är numera rådgivare till Alpine, ett stall som har ett mycket turbulent år bakom sig och som sparkade teamledningen i samband med Belgiens GP 2023 – och återigen  i samband med Belgiens GP 2024. Numera är Oliver Oakes, som har ett förflutet som teamchef i Formel 2, stallchef i teamet där Esteban Ocon och Pierre Gasly ansvarar för körningen.

Stallet ligger långt efter sina egna förväntningar och väntas komma med en stor uppdatering under hösten. Den ska lägga grunden för bilen 2025.

Men till dess saknas många pusselbitar.

Som exempelvis två förare.

Flavio Briatore saknar en F1-förare

Pierre Gasly är klar för ännu en säsong, Ocon lämnar för Haas och det har pratats om att Jack Doohan, son till MC legendaren Mick Doohan ska få chansen att köra nästa år. Men det är inte klart.

Och Briatore kommer med ett tufft uttalande och påstår att det knappt spelar någon roll vem som kör bilen.

– Just nu sätter vi samman stallet, sett från den kommersiella sidan, teamledning. Föraren gör ingen skillnad just nu, säger Briatore citeras han av sport.de.

– När man har en bra bil behöver man en bra förare, men när bilen inte fungerar…..

Hans Alpine har tagit elva poäng på 14 lopp och ligger på plats åtta av tio stall. Trots det tror Briatore på ett uppsving.

– Jag tror att vi ser ett nytt Alpine 2026. Om två år når vi prispallen, säger han.

Nu ska det tilläggas att det har hetat så sedan Alpine kom tillbaka till F1 som Renault 2016 och sedan stallet fick ett nytt namn till 2021.

Men än så länge har framgången varit begränsad, även om det har funnits ljuspunkter.

Just nu ser det även ut som om Alpine byter motortillverkare, från Renault som har påbörjat utvecklingen av en ny motor till 2026 men vill lämna F1, till Mercedes. Frågan är dock när. Sker bytet redan till 2025 eller till 2026?

Och spelar det någon roll vem som sitter i bilen? Vore det bra med en förare som idag är tredje förare hos motortillverkaren Mercedes?

Eller en förare från de egna leden?

Mick Schumacher eller Jack Doohan?

Vad tycker du om Briatores uttalande? Lägg en kommentar!

F1 på Zandvoort – veckans tider

Fredag 23 augusti: 

Träning 1 kl 12.30

Träning 2 kl 15.00

Lördag 24 augusti:

Träning 3 kl 11.30

Kval: 15.00-16.00

Söndag 25 augusti:

Nederländernas GP i Formel 1 kl 15.00

Som vanligt sänder Viaplay och F1.tv.

Du kan också följa kval och lopp i vår liverapportering!

•••

För övrigt vill jag tipsa om vårt racingbrev, ett nyhetsbrev kring racing så att du inte riskerar att  missa någonting av det vi publicerar, eller andra spännande tips.  Det kommer en gång i veckan och är helt gratis.

Anmäl dig här.

IndyCar

Felix Rosenqvist körde, trots ett motorbyte, till sig en fin sjätteplats i Bommarito Automotive Group 500. Han hade chans på mer, men  tvingades till ett extra depåstopp.

– Vi måste kolla upp vad som hände i det sista (planerade) depåstoppet, men utan det är jag övertygad om att vi hade kunnat slåss om pallen. På det stora hela är jag ändå glad att få med mig en såhär pass bra hög med poäng igen efter en tuff sommar. Förhoppningsvis kan vi fortsätta så här under resten av säsongen.

Linus Lundqvist var den bästa svensken, han slutade trea och tog sin andra pallplats för säsongen. Marcius Ericsson bröt.

IndyCar fortsätter redan kommande helg med Grand Prix of Portland.

Där tog Rosenqvist en andraplats i fjol.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB