Startsida / Inlägg

Svensk talang klar för Red Bull – med målet F1

av Anna Andersson

Talangen Scott Kin Lindblom, 14, är klar för Red Bull Junior Team. Med målsättning att ta sig till F1. 

–  Jag siktar på att köra Formel 1 när jag är 19 år, säger han.

Scott Lindblom är en del av Red Bull Racings akademi
Scott Lindblom under de testdagar som Red Bull Junior Team anordnade i Jerez, Spanien. (Joerg Mitter / Red Bull Content Pool )

Red Bull Racing med motorsportchefen Dr Helmut Marko har varit ledande på att hitta talanger till Formel 1. Sebastian Vettel gick från stallets juniorteam till världsmästare, Max Verstappen likaså. Av de 20 förarna i VM i F1 2024 har sex en bakgrund hos Red Bull Racing och i deras utbildningsprogram Red Bull Junior Team.

Nu kan Sportbladet berätta att en svensk talang är nästa förare in i mästarteamets akademi. Efter ett test i spanska Jerez har Dr. Marko och Red Bull i dagarna valt ut Scott Lindblom.

– Han tävlar egentligen inom karting där han har nått flera framgångar, men han har aldrig kört bil. Red Bull har tydligen följt honom och ringde upp oss. De ville att han skulle testa en bil från Formel 4, berättar hans pappa Jan Lindblom.

– Jag sa att det är för tidigt och att han inte ens har hunnit fylla 14 år.  Jag berättade att han har aldrig kört bil och knappt vet vad en koppling är. Men de gav honom en vecka, så jag gav honom en snabbkurs i att växla och koppla.

Scott Kin Lindblom, 14, klar för Red Bull Junior Team

Talanger från hela världen var inbjudna till testet och Scott Lindblom tog chansen.

– Han startade med två motorstopp och kom inte ens ut ur depån, men på den andra stinten var han näst snabbast. Scott såg ut som om han hade kört hela livet. Han kom ut ur en full fart sväng med bakdelen glidandes i 200 knyck och lyckades räta upp bilen, samtidigt som han höll gaspedalen i botten.

Det imponerade på Dr Helmut Marko och Guillaume ”Rocky” Rocquelin, som tidigare var världsmästaren Sebastian Vettels raceingenjör, men numera ansvarar för Red Bulls förarakademi.

–  Dr Helmut Marko kom och sa “That little man have balls and a carcontroll”, berättar Jan Lindblom.

– Sedan fick han kontraktet. Nu har de en plan för honom hela vägen till Formel 1, men det är en tuff plan. 80 procent av de som är med åker ur direkt. De andra tar sig till F1.

Lindblom Red Bull Junior Team drömmer om att en dag tävla i F1.
Dr. Helmut Marko pratar med Scott Kin Lindblom. Lindblom har varit framgångsrik inom go-kart, där han vunnit VM-medaljer, och drömmer om att en dag tävla i F1. ( Joerg Mitter / Red Bull Content Pool)

Vad innebär det för Scott?

– Red Bull väljer talangerna, de står för att utbilda honom, de kommer att granska honom, se resultaten och stötta honom. De väljer förare för att vinna och står ekonomiskt för satsningen. Vi är en helt vanlig familj och Scott har tagit sig dit han är via sin fart och sina resultat , för vi har inte det kapitalet som krävs för att ta sig till F1. Hela hans karriär har han själv skapat genom sin naturliga fart, omkörningsförmåga och kunna leverera när han är under hård press. Detta har gjort han attraktiv internationellt hos fabriksteamen och tillverkarna inom karting, samt nu hos Red Bull.

Scott Kin Lindblom, född i augusti 2010, har motorsporten i generna. Farfar nådde stora framgångar i motocross och pappa Jan tävlade i brittiska Formel Ford och i STCC. Scott testade go-kart när han var fem år gammal och började tävla när han var sex. När han var åtta år fick han frågan om att åka ner och träna i Spanien. Han var för ung för att tävla, men sedan reglerna har tillåtit honom att tävla har han skördat framgångar internationellt – allt med målet att en dag nå toppen.

– Jag har alltid velat vinna VM i Formel 1, säger Scott Kin Lindblom.

– Pappa och farfar har tävlat i motorsport, de satte mig i en go-kart samma dag som jag fyllde fem år och jag älskade det, farten och spänningen.

Kin Lindblom – alltid drömt om F1

Nu har han precis fyllt 14 år, tävlar i karting och förbereder sig för VM. I den klassen ska han stanna en säsong till för att sedan, med Red Bulls stöd, slussas mot Formel 1.

Enligt motorsportchef Helmut Marko är detta en perfekt utbildning för F1.

– Det betyder extremt mycket för mig och för min karriär, säger Scott Kin Lindblom.

– De ska hjälpa mig och supporta min satsning, men också ge mig den utbildning jag behöver. Jag kommer snart åka till Saltzburg till Red Bulls sportcenter där man skall utbilda mig i kost, träning och mycket mer, det finns en hel stab av Red Bull anställda som finns där för oss juniorer och även för F1-förarna. Sedan är det upp till mig att jobba hårt för att nå mitt mål.

Scott Kin Lindblom Red Bull Racing mot F1
Scott Kin Lindblom (Joerg Mitter / Red Bull Content Pool)

•••

I Red Bull Junior Team finns redan Arvid Lindblad som är 17 år gammal. Han har imponerat under sin första säsong i Formel 3. Arvid tävlar för Storbritannien, men hans pappa är från Nässjö.

•••

I veckans avsnitt av vår F1-podd, Plattan i Mattan har vi kommit fram till den andra delen av genomgången av de svenska Förarna i F1-historien. Du hittar avsnittet i länken ovan. Den senaste svenska föraren som tävlade i Formel 1 var Marcus Ericsson som körde 97 F1-lopp fram till och med 2018. I Formel 3 återfinns i dag Dino Beganovic, som är en del av Ferraris akademi.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB