Startsida / Inlägg

Adrian Newey klar för Aston Martin F1

av Anna Andersson

F1-designern Adrian Newey är klar för Aston Martin F1. Som delägare och även som Managing Technical Partner.

Det är veckan snackis i Formel 1.

– Han är nyckeln, nyckeln, nyckeln till framtiden. Jag tror att det kan vara avgörande för hela organisationen, säger teamägaren Lawrence Stroll.

Adrian Newey är klar för Aston Martin F1(Aston Martin)
Adrian Newey är klar för Aston Martin (Aston Martin)

I veckor och månader har det snackats om vad Adrian Newey ska göra när han lämnar Red Bull Racing. Han sade upp sig i våras och nu är det klart. Adrian Newey är klar för Aston Martin F1.

Mannen som sägs kunna se luften kring en F1-bil ska nu ta ytterligare ett team till en VM-titel.

Han har skapat VM-vinnande bilar för stall som Williams, McLaren och nu senast Red Bull.

– Det här är enorma nyheter. Adrian är bäst i världen på det han gör. Han är på toppen av sin karriär och jag är otroligt stolt över att han ansluter till Aston Martin F1. Det är den största nyheten sedan namnet Aston Martin återvände till sporten och ytterligare ett bevis på vår ambition att bygga ett Formel 1-team som kan kämpa om världsmästerskap. Så snart Adrian blev tillgänglig visste vi att vi var tvungna att göra detta möjligt, säger Aston Martins ägare Lawrence Stroll.

Stroll har byggt en helt ny fabrik intill Silverstone. Den är toppmodern och har en helt ny vindtunnel. Stroll och hans stall  gör en storsatsning för att nå toppen av Formel 1.

– Adrian delar vår hunger och ambition, han tror på det här projektet och han kommer att hjälpa oss att skriva nästa kapitel i Aston Martins Formel 1-historia, säger Lawrence Stroll.

Adrian Newey klar för Aston Martin F1

Under presskonferensen förklarade 65-årige Adrian Newey varför han tog beslutet att lämna Red Bull efter snart 20 år i stallet. Han kände att han behövde en ny utmaning och eftersom han också har ett par egna Aston Martin i garaget lyssnade han på Lawrence Stroll när denne sökte upp honom på gymmet.

När han sedan fick frågan om att inte bara bli en teknisk partner utan också delägare i teamet diskuterade han erbjudandet med sin fru. Han bestämde sig ganska snart för att fortsätta arbeta inom Formel 1.

– Det var Lawrence som lockade hit mig. Allvarligt talat, jag kände att jag behövde en ny utmaning och i slutet av april så tog jag beslutet att jag behövde göra något nytt. Jag tillbringade tid med min fru och pratade om vad vi skulle göra. Vi tog en time out och jag kände efter, säger Adrian Newey under presskonferensen.

– När man sedan får frågan om att komma tillbaka till F1, bli delägare och aktieägare blev det ett naturligt val. Ingen annan har gett mig ett sådant erbjudande.

Han fortsätter:

– Jag är väldigt glad över att ansluta mig till Aston Martin. Jag har blivit oerhört inspirerad och imponerad av den passion och det engagemang som Lawrence tar med sig till allt han är involverad i. Lawrence är fast besluten att skapa ett världsledande team. Han är den enda majoritetsägaren i ett team som aktivt engagerar sig i sporten. Hans engagemang visas tydligt genom utvecklingen av det nya AMR Technology Campus och vindtunneln i Silverstone, som inte bara är toppmoderna utan också har en layout som skapar en fantastisk arbetsmiljö. Tillsammans med starka partners som Honda och Aramco har de alla nyckelkomponenter som behövs för att göra Aston Martin till ett vinnande team.

Lance Stroll och Fernando Alonso tävlar för Aston Martin i F1 (AP P-TT)
Lance Stroll och Fernando Alonso tävlar för Aston Martin även nästa år (AP P-TT)

Nya regler i F1 2026 – fördel Aston Martin?

2026 står Formel 1 inför nästa regeländring och de nya reglerna presenteras i början av nästa år. Newey kommer att ansluta den 1 mars 2025 för att kunna arbeta med det nya regelverket och även med motorleverantören Honda som kliver in med fabriksstöd till Aston Martin 2026.

Det är en motortillverkare som Newey arbetat nära under sina år hos Red Bull.

– Jag är nöjd med att fortsätta arbeta med Honda. Vi har jobbat  tillsammans i flera år och de har flera skickliga ingenjörer. Reglerna kommer  att vara klara i början av nästa år och jag ansluter  till stallet två månader senare, säger Newey.

–Jag måste få mig själv upp till speed, försöka lära känna alla och se hur vi får ut max av det.  Reglerna 2026 är en möjlighet, det är en omstart för alla. Än så länge vet vi inte om vi kan lyckas, men vi ska försöka göra det bästa jobbet vi kan.

Även förarna Fernando Alonso och Lance Stroll, som gjorde ett snabbt besök i fabriken på väg till F1 i Baku, är nöjda med nyförvärvet:

– Vi har kört mot varandra i många år. Han har varit en inspiration och tack vare Adrian har vi alla behövt höja ribban. Detta är en fantastisk dag för stallet, säger Fernando Alonso.

– Aston Martin är framtidens team. För mig blir det en fantastisk möjlighet att jobba med Adrian och fortsätta bära den gröna färgen. Även på ett personligt plan är det en stor möjlighet att få arbeta med människor som Adrian, man lär sig nya saker både på och utanför banan.

Lance Stroll fyller i:

– Detta är en mycket stor dag. Adrian har vunnit fler mästerskap än någon annan i paddock. Nu är han en del av vårt gröna team och det är väldigt spännande. 2026 är inte alls långt borta.

Lämnar Aston Martin Red Bull?

Värvningen av Adrian Newey är en av de stora nyheterna i år, men det finns många fler. Som att Lewis Hamilton ska köra för Ferrari nästa år, Mercedes satsar på 18-årige Kimi Antonelli, Audi har värvat Mattia Binotto, Jonathan Wheatley och Nico Hülkenberg.

Vad har vi kvar?

Vilken nyhet är nästa – tja, kan det handla om NÄR Max Verstappen lämnar Red Bull och vart han går?

Är Aston Martin ett alternativ när Fernando Alonso, 43, lämnar? Jag är väldigt spänd på vilka ytterligare nyförvärv Aston Martin presenterar framöver, Adrian Newey lär bli ett dragplåster.

81-årige Helmut Marko har redan antytt att hans tid hos Red Bull snart är över.

Känns som om det kan bli en spännande F1-helg i Baku.

Här hittar du alla tider.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB