Startsida / Inlägg

Nyttjade Ricciardo för att säkra F1-titeln till Verstappen

av Anna Andersson

Daniel Ricciardos sista insats i F1 kan ha varit att säkra VM-titeln åt Max Verstappen. Det får McLaren att reagera

– Sportsligt är det en besvikelse, säger McLarens VD Zak Brown.

VM-ledaren Max Verstappen och hans Red Bull fick hjälp av sitt systerstall Racing Bulls under F1 i Singapore. McLarens VM-tvåa Lando Norris som ledde loppet överlägset hade också det snabbaste varvet vilket ger en extra poäng, men då valde Racing Bulls att ta in Daniel Ricciardo i depån och sätta på mjuka däck. Han låg långt utanför topp tio och skulle aldrig själv få någon extra poäng om han körde det snabbaste varvet.

Men han skulle se till att inte heller Lando Norris fick poängen.

För Norris, som jagar Max Verstappen i kampen om VM-titeln, kan det bli förödande.

Han kan förlora en VM-titel på att två team samarbetat.

– Det överraskade mig. Jag trodde att ett stall, enligt regelverket, inte fick samarbeta med ett annat, säger McLarens VD Zak Brown till Sky.

Daniel Ricciardos sista insats i F1?

När han talar med österrikiska ORF använder han bland annat ord som sportslig besvikelse.

– Det ska inte finnas några A- och B-stall eller sportsliga samarbeten på banan, och detta var precis det som det var. Jag hoppas att den här poängen inte avgör i slutet, fortsatte Brown.

När Brown mötte media efter Lando Norris seger i Singapore sa han också att han skulle ställa en del frågor kring A och B-team.

Faktum är att Red Bull har två stall i F1, Red Bull Racing och Racing Bulls, alla andra har ett stall var. Det finns ett regelverk kring just A- och B-stall, men Formel 1 har genom historien alltid varit fyllt av kryphål och gråzoner.

Som läget i fajten om VM-titeln är just nu kan inte McLarens Lando Norris själv påverka om han vinner VM eller inte. Han är nu 52 poäng efter Verstappen, Red Bull, och om han vinner alla kvarvarande lopp, samt tar det snabbaste varvet och vinner samtliga sprinter – samtidigt som Verstappen slutar tvåa i samtliga lopp (sprinter inkluderat) vinner Verstappen VM – med en poäng.

F1 Daniel Ricciardo och Max Verstappen
Daniel Ricciardo och Max Verstappen tävlade tidigare tillsammans för Red Bull (Getty Images/AFP)

Hur viktigt var Ricciardos insats?

Därmed kan Ricciardos insats ha en stor betydelse.

Om Norris och Verstappen i slutet av säsongen står på samma poäng vinner den förare som har flest segrar titeln. I scenariot ovan hade det varit Norris.

Hos Red Bull hade man en annan syn på saken. Stallet uppmärksammade även Max Verstappen på det efter loppet och han tackade “sin gamla kompis Daniel” över radion. Christian Horner påtalade för Viaplay att poängen kan bli viktig i slutändan och Daniel Ricciardo sa:

– Om Max vinner VM med en poäng så får jag en fin julklapp av honom.

Singapores GP kan mycket väl ha varit Daniel Ricciardos sista framträdande i Formel 1.

– Eftersom det kanske var Daniels sista lopp ville vi ge honom chansen att njuta och avsluta med det snabbaste varvet, förklarade Racing Bulls stallchef Laurent Mekies för motorsporttotal.com.

Säkrade polaren VM-titeln åt Verstappen?

Daniel Ricciardo kom tillbaka till Red Bulls familj som reservförare inför förra säsongen, men fick ta över förarplatsen hos Racing Bulls efter Nyck de Vries under sommaren. Efter att han drabbats av en fraktur i handen lämnade han sedan över bilen till Liam Lawson, men kom tillbaka och avslutade fjolåret för teamet. I år har han kört intill Yuki Tsunoda, men inte alls kunnat matcha japanens resultat. Det pratas om att det finns en klausul i Ricciardos kontrakt som gör att han, om han inte uppfyllt resultatmålen, behöver lämna sin plats innan USA:s GP.

Istället sägs Lawson  få chansen i Austin, i mitten av oktober.

– Det finns en realistisk chans att jag inte sitter i bilen i Austin, säger Ricciardo.

– Givetvis är jag förberedd för det och därför försökte jag att lösa ett par saker den här helgen. Man måste se den stora bilden. Jag har alltid varit den som sagt att jag inte vill vara med för att slåss om en poäng här och där. Jag var också ung en gång och jag vill inte vara den som bara tar upp en plats på gridden.

Nu kan han mycket väl ha avslutat sin karriär i Formel 1 med att hjälpa sin tidigare teamkollega hos Red Bull till ännu en VM titel.

•••

Ett stort tack till er alla som hängde på F1-live i går. Ett otroligt engagemang! Jag hann inte ens svara på alla frågor och kommentarer. Ert bidrag till vårt virtuella F1-vardagsrum är fantastiskt!

Vi ses väl igen till Austin om ett par veckor?

Fram till dess ska jag försöka att byta bloggplattform, så häng med!

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB