Startsida / Inlägg

McLaren stöttar Norris inför F1 i Baku

av Anna Andersson

 Inför F1 i Baku gör McLaren sitt val. Det blir stallorder. Oscar Piastri måste vara beredd att lämna en seger till Lando Norris. Det bekräftar stallchef Andrea Stella.

F1 i Baku 2024
Lando Norris och Oscar Piastri tävlar för McLaren. Inför F1 i Baku kommer beskedet att Piastri ska hjäölpa Norris – om det behövs. (AP-TT)

När Formel 1 tävlade i Monza för tre veckor sedan hade Lando Norris pole position och möjligheten att ta in över 20 poäng på VM ledaren Max Verstappen, men hans kollega Oscar Piastri körde hårt i inledningen av loppet och tog ledningen, vilket gjorde att Norris tappade.

I slutändan vann Ferraris Charles Leclerc med en smartare strategi, Piastri slutade tvåa och Norris trea. Det gjorde att han bara tog åtta poäng på Verstappen.

Det ska inte hända McLaren igen.

– Vi har bestämt oss för att stötta Lando i kampen om titeln, bekräftar stallchef Andrea Stella för brittiska BBC.

– Men om möjligt vill vi göra det utan att frångå våra principer. Vi vill inte ha en situation som på Monza, där vi går in i en chikan med plats ett och två, men lämnar den på plats ett och tre. Det skadar stallet och stallets intressen går först. Det måste vi absolut kunna hantera.

F1 i Baku: McLaren stöttar Norris mot Verstappen

Inför F1 i Baku har han prata med sina förare:

– När jag frågade Oscar om han vore beredd att lämna en seger sa han” Det gör ont, men om det är rätt kommer jag att göra det”.

Oscar Piastri bekräftade det när han pratade med motorsportmagazin:

– Som en egoistisk förare är det inte kul med stallorder, men samtidigt vet jag att det finns större saker än mig.

Han ansåg att det hade varit fel med stallorder tidigare under året, men att tiden nu är kommen.

Enligt Norris handlar det inte om att ge bort någon seger:

– Det handlar om platser längre bak, säger VM-tvåan Lando Norris.

– Den som är på väg mot en vinst och har förtjänat segern, förtjänar också segern.

 

Exakt vad regeln betyder för McLarens förare är lite oklart. Piastri sa under en mediaträff igår att det inte handlar om att han behöver vara bakom Lando varje lopp eller att han inte får attackera.

– Det  kan hända att han inte måste hjälpa mig alls i år, säger Norris.

– Det handlar om att jag har Oscars hjälp, när jag behöver den, men han kan fortsätta kämpa för sig och göra sitt jobb.

Stallorder är omdiskuterat. Det förbjöds efter att Ferrari gett Rubens Barrichello order om att släppa förbi Michael Schumacher i Österrikes GP i maj 2002. Omkörningen skedde på det sista varvet när Barrichello var på väg  mot segern, men ett par år senare togs regeln bort och det är numera  tillåtet i Formel 1, så länge det inte ställer sporten i dålig dager eller påverkar sportens rykte negativt.

Däcken till F1 i Baku

Pirelli har valt C3, C4 och C5 till deltävlingen i Baku, där det alltid tycks blåsa. Nu startar säsongens avslutande tredjedel på stadsbanan i Baku, den 6003 meter långa banan som inte har genomgått några större förändringar sedan debuten 2016, då som Europas GP.

Det är en mycket speciell bana som går genom nyare delar av stan där det går att köra tre bilar i bredd, till den gamla staden där kullerstenen får asfalt inför F1-loppet och det inte är mer än sju meter brett.

När det gäller däcken finns ett par saker att ta hänsyn till, dels är det ofta varmare i september än i april när loppet tidigare körts. Delar av banan ligger i skugga, vilket gör att bantemperaturen kan variera stort, i den gamla delen av banan ligger byggnaderna nära vilket ger banan mer skugga än de delar där banan flödar i solljus.

Pirelli räknar med ett depåstopp, där det hårda däcket troligen kommer att användas mest. I fjol startade de flesta på medium, men bytte till hårda däck i samband med säkerhetsbilen på varv 11 av 51.

I veckans avsnitt av vår P1-podd Plattan i Mattan går vi igenom Carlos Sainz i karriär.

IndyCar – Big Machine Music City Grand Prix

IndyCar avgörs i helgen. Det är final på den 2,1 km långa ovalen i Nashville. På söndag kör förarna 206 varv och det är en mästerskapskamp mellan Alex Palou som vunnit tre av de fyra senaste åren och Will Power. Svenskarna, Felix Rosenqvist, Marcus Ericsson och Linus Lundqvist är 12, 13 och 16 i mästerskapet.

För Lundqvist är det en viktig helg. Trots att han skrev på ett flerårigt kontrakt med Ganassi förra året riskerar han nu att bli av med sin styrning på grund av en förändring i mästerskapet.

Mer om det läser du här.

TIDSSCHEMA

Alla angivelser avser svensk tid

Big Machine Music City Grand Prix

Nashville Superspeedway (USA)

Lördag 14 september

Fri träning 1: 17.00-18.30

Kval: 20.15-21.15

Träning – high line: 23.15-23.45

Söndag 15 september

Fri träning 2: 00.00-01.00

Race (206 varv): 21.30

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB