Startsida / Inlägg

F1 i Baku: Häkkinens hårda ord

av Anna Andersson

Max Verstappen riskerar att tappa de VM-titlar han och Red Bull hade handen på för några veckor sedan. Inför F1 i Baku är kritiken från legendaren Mika Häkkinen tydlig.

Finländaren hävdar att det är de interna stridigheterna som skapar Verstappens problem.

Max Verstappen inför F1 i Baku
Max Verstappen börjar käönna press inför avslutnignen av Formel 1 (AP Photo-TT)

För snart två veckor sedan kvalade Max Verstappen in som sjua i Italien GP på Monza i Formel 1. Han var sexa i mål och hade bara tur att den närmaste konkurrenten i kampen om far-VM , Lando Norris, inte vann från pole position utan gick i mål som trea. Det gör att avståndet inte minskat så drastiskt som det hade kunnat gjort.

Nu återstår åtta lopp. F1 i Baku i helgen följt av nattloppet i Singapore innan F1 vänder mot två stycken triple-header under säsongsavslutningen.

Men ska Max Verstappen och Red Bull kunna försvara sina titlar? Eller lyckas det tidigare mästarteamet förlora båda?

– För att nå framgång behöver du ett team, en bil och du behöver prestera personligen och ha disciplin, säger den dubble världsmästaren Mika Häkkinen i en video som hans sponsor Unibet publicerar på Youtube.

– I år har Max haft problem.

Häkkinen fortsätter:

– Det såg bra ut under inledningen av året men jag anser att det var tydligt att framgången skulle ha ett slut. Det funkar inte med så mycket oro och så många konflikter i ett team, när hjälpen från teamkollegan är obefintlig. Den typen av saker har ingen positiv effekt och det har påverkat Max prestation.

Häkkinens kritik mot Red Bull

Enligt Häkkinen behöver en förare ha huvudet fritt och kunna koncentrera sig på racingen, inte på att bilens uppdateringar slår fel, nyckelpersoner lämnar stallet och att det är interna stridigheter.

Enligt Häkkinen finns ytterligare ett problem, Sergio Perez och hans brist på prestation. Häkkinen vill egentligen inte alls kritisera förare men konstaterar att:

– F1 är en hemsk sport.

Hon påpekar att Red Bull inte alls får den data de behöver av Perz.

– När du inte får informationen från båda bilarna kan du inte utveckla bilen lika snabbt och det är en nackdel, säger han.

– En bil tar inte ett team framgår, du behöver två bilar, två förare och Sergio Perez har inte kunnat leverera det som Red Bull behöver och det påverkar prestationen.

Häkkinen är hård när han fortsätter kritiken mot mexikanen som tävlat i Formel 1  i tretton år.

–  Han hade chansen att lära sig och förstå vad han behöver för att bli nummer 1. Det har han inte lyckats med, säger Häkkinen.

– Jag vill inte säga att han inte har någon talang men alla parametrar har inte hjälpt honom att nå den nivå som han behöver för att kunna hålla jämna steg med Max Verstappen och leverera det som stallet behöver för att vinna.

I helgen väntar F1 i Baku, en bana där Sergio Perez historiskt sett har varit framgångsrik.

Men hur bra är bilen den här hösten?

Hur bra mår Red Bull?

Det är frågan.

Tider F1 i Baku

Fredag 13.9

Träning 1 kl 11.30

Träning 2 kl 15.00

Lördag 14.9

Träning 3 kl 1.30

Kval kl 14.00

Söndag 15.9

F1 i Baku – start kl 13.00

Har du kollat in snittiderna för depåstoppen? Ferrari hinner nästangöra tre depåstopp innan Kick Sauber har gjort ett. Tar de en fika på vägen?

Du missade inte mitt samtal med Linus Lundqvist förra veckan va? Han står inför avslutningen av IndyCar, men vet inte om det flerårskorntakt han skrev på med Chip Ganassi Racing förra året gäller nästa år. De yttre förutsätnignarna har plötlsigt förändrats.  Mer läser du här.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB