Startsida / Inlägg

Red Bulls drastiska åtgärd inför F1 i Baku

av Anna Andersson

Red Bull kan vara nära att mista nästa nyckelperson. Inför F1 i Baku antyder Helmut Marko att han också ser ett slut på sin tid i Formel 1.

 – Jag hoppas att jag hittar en bra efterträdare, säger han.

Inför F1 i Baku Max Verstappen
Max Verstappen och Helmut Marko, under Belgien GP tidigare i år (AP-TT)

81-årige Helmut Marko är Red Bulls motorsportchef. Han jobbar som konsult men är hjärnan bakom flera av stallets stora talanger, som Sebastian Vettel och Max Verstappen. Marko är fortfarande involverad i Red Bulls juniorprogram och har bland annat varit med och värvat den 14-årige svensken Scott Kin Lindblom till stallets förarprogram.

Han jobbar också nära Arvid Lindblad, som tävlade i Formel 3 i år och anses vara en av framtidens stora stjärnor.

Han har under året också haft hårda diskussioner med teamchef Christian Horner och de två hör långt ifrån överens på alla punkter. Marko, som är väldigt frispråkig, står också nära familjen Verstappen och nu antyder han för första gången att hans tid i F1 snart kan vara förbi.

– Jag blir inte yngre, säger Marko till podcasten Inside Line F1 Podcast.

– Det är roligt, men det är naturligt att den tidpunkten då det är dags för mig att ta ett steg tillbaka kommer allt närmare. Jag hoppas att jag hittar en bra efterträdare.

När lämnar Helmur Marko Red Bull?

Marko, som har varit en del av teamet sedan starten 2005 planerar att fortsätta ett tag till:

– Så länge som jag fysiskt och psykiskt är kapabel till det.

Hans kontrakt gäller fram till och med 2026 – Max Verstappens till och med 2028. Stallet har i år redan förlorat superdesignern Adrian Newey, men också sportdirektören Jonathan Wheatley som är klar för Audi.

Den kommande helgen tävlar Formel 1 i Azerbajdzjan, alla tider till helgens GP i Baku hittar du här. För Red Bull är det en stor utmaning. Stallet gjorde sin sämsta insats på länge vid den senaste deltävlingen på Monza i Italien och är pressat.

Lando Norris är 62 poäng bakom Max Verstappen i förar-VM. I konstruktörsmästerskapet, som är väldigt viktigt för teamens ekonomi, leder Red Bull bara med  åtta poäng när nu åtta deltävlingar återstår. Tre av dem är sprinthelger, i Austin, Brasilien och Qatar.

När vi är inne på helgen och Red Bulls prestation så bjuder Marko på intressant information Sport und Talk Spezial bei ServusTV.

Han berättar att Liam Lawson har kört ett test på Monza, där det senaste F1-loppet avgjordes och Red Bull hade stora problem. Han testade att gå tillbaka i uppdateringarna till specifikationen som Red Bull använde sig av i Japan i april.

Det verkar som om stallet  testar att gå tillbaka, för att hitta framåt. Troligen redan i helgen som kommer.

Kort inför F1 i Baku

Kevin Magnussen kör inte i Baku. Anledningen är att han har nått det antal straffpoäng som gör att han stängs av i ett lopp. Han ersätts av Oliver Bearman, Bearman som också hoppade inför Ferrari tidigare i år. Det var i Saudiarabien när Carlos Sainz drabbats av blindtarmsinflammation. Den gången tog han poäng.

Det blir antagligen lite knepigare i en Haas.

Utflykten till F1 gör att Bearman inte kör Formel 2 i helgen. Han ersätts av Gabriele Mini, som tävlade i Formel 3 och var kollega till Dino Beganovic hos Prema, under den gångna säsongen. Mini är Alpinejunior och slutade tvåa i mästerskapet, 21 poäng före Beganovic som var sexa.

Håll ögonen här på bloggen i veckan. Det snackas om att Adrian Newey ska presenteras för Aston Martin redan innan helgens deltävling. Aston Martin har kallat till presskonferens i dag, tisdag.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB