Startsida / Inlägg

F1 i Baku: Tappade Norris chansen på titeln?

av Anna Andersson

Snacks om favoritfall. McLarens Lando Norris går för VM-titeln i Formel 1 – men försvannefter en kostsam miss i Q1 under F1 i Baku.

Lando Norris, McLaren,  kom till F1 i Baku med 62 poäng upp till Red BullMax Verstappen i kampen om VM-titeln. Han har också fått besked om att stallet ska stötta honom i kampen om mästartiteln i Formel 1.

Men en miss redan i den första kvalomgången gjorde att han nu har startplats 17, för första gången i år så missade han ett avancemang till Q3.

– Andraplatsen hade varit möjligt, säger en mycket fåordig och irriterad Lando Norris till Viaplay efter missen.

– Jag har ingen aning vad jag ska göra imorgon, det är inte enkelt att köra om på den här banan. Set är många bilar långt bak som är galet snabba på raksträckorna. Jag vet inte mer än vad du vet just nu. Vi får fundera ut en plan i kväll.

Lando Norris miss under F1 i Baku

Lando Norris, McLaren, misslyckades i kvalet till F1 i Baku.
Lando Norris, McLaren, misslyckades i kvalet till F1 i Baku. (AP -TT )

Charles Leclerc, Ferrari, tog pole position till F1 i Baku för fjärde gången i karriären. Han är nu den andra föraren i Ferraris historia som tagit fyra pole position på en och samma bana, den andra är Michael Schumacher.

– Detta är en av mina favoritbanor, jag gillar den verkligen, säger Leclerc som inte har vunnit i F1 i Baku, Azerbajdzjans GP.

–  Det har inte varit en enkel helg, jag kraschade under träningen och sedan fick vi problem med en av uppdateringarna vi hade med oss och tappade tid även på nästa träning.

Trots det så hittade han tillbaka och gav allt i kvalet. Han fick även med sig sin kollega Carlos Sainz som nu startar direkt bakom honom i Azerbajdzjans GP, imorgon.

– Det är det bästa vi kunde hoppas på. Det är lite sämre grepp för de som startar på den jämna sidan,. Plats ett och tre är bästa möjliga, säger Leclerc när han intervjuas efter kvalet.

– Men det är ett långt race i morgon. Vi har en bra racebil, det vet vi om. Däckshanteringen kommer att vara väldigt viktigt i morgon, men det är ett helt nytt lopp, nya förutsättningar och andra däck som vi måste anpassa oss efter.

Charles Leclerc, Ferrari, tog sin fjärde pole till F1 i Baku
Charles Leclerc, Ferrari, tog sin fjärde pole till F1 i Baku. Han har ännu aldrig vunnit loppet.2024. (AP-TT) DV101

Leclerc, som vann på Monza senast, startar nu före Oscar Piastri, McLaren och han kommer att gå för en seger, men känner sig lite orolig för vilka möjligheter det finns att köra om en framförvarande bil.

– Vi får se hur det blir, det är svårt att följa någon bil här. Det var tydligt på träningen. Jag hoppas att jag får lite fri luft  imorgon, säger Piastri.

Resultatet  under kvalet till F1 i Baku

Kort inför F1 i Baku

Jag tar med mig ett par saker från kvalet till F1 i Baku, dels har jag svårt att släppa Norris. miss. Han har enormt svårt att leverera i pressade situatioer.

Dels att Sergio Perez som aldrig missat pallen i Baku när han tävlat för Red Bull nu startar före Max Verstappen, men att Verstappen har ett bra grepp på Norris som jagar honom i sammanställningen. Verstappen kan skaffa sig ett fint grepp om titeln inför avgörandet.

I konstruktörsmästerskapet kan däremot Ferrari plocka in stora poäng på både McLaren och Red Bull och därmed blanda sig i segern och de stora pengarna i märkes-VM.

Notera också att Williams nykomling Franco Colapinto som gjorde sitt andra F1-kval tog sig till Q3 (plats sex i Q2). Det är otroligt imponerande av en kille som tar över den bil som Logan Sargeant haft sådana problem med under hela säsongen.

Colapinto ska dock INTE köra F1 nästa år då Carlos Sainz och Alex Albon kör för Williams.

Lägg därtill att Colapinto slog kollegan Alex Albon i kvalet. Albon som dominerat Sargeant hittills i år, men nu behöver ta ett steg till.

Han riskerar förövrigt en bestraffning för att han körde i väg med verktyg PÅ bilen. Tävlingsledningen lär återkomma med det.

Vi såg också Oliver Bearman slå Haaskollegan Nico Hülkenberg i sitt andra F1-kval. Det är kul med unga pigga förare som levererar.

I veckan har jag skrivit mer om däcken inför F1 i Baku. De kommer att spela en avgörande roll. Läs mer här. Statistik och en guide till Azerbajdzjans Grand Prix hittar du här.

Givetvis ses vi på F1-live i morgon, klockan 12.45. Lunchdate?

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB