Startsida / Inlägg

F1 i Singapore: Verstappen riskerar bestraffning – svor på presskonferensen

av Anna Andersson

Max Verstappens problem fortsätter. Inför F1 i Singapore riskerar han en bestraffning.

För att han svor under den officiella presskonferensen.

Max Verstappen, Red Bull, kallas till domarna inför F1 i Singapore
Max Verstappen, Red Bull, kallas till domarna inför F1 i Singapore (AP-TT)

Förarnas ordval har varit en diskussion inom Formel 1, FIAs ordförande Mohammad Ben Sulayem  vill minska antalet svordomar som förarna använder.

Förarna och stallen å andra sidan använder sig av svordomarna för att få tala ostört på de öppna radiokanalerna som alla stall här. Där pratas det ofta i gåtor och förarna vet att deras svordomar eller olämpliga ordval ersätts med ett pip i radiokommunikationen, vilket gör att de kan kommunicera bättre med sitt stall.

Ben Sulayem vill att antalet svordomar minskas, för barnens skull – och han anser att förarna bär ett stort ansvar.

Max Verstappen å andra sidan blev riktigt irriterad:

– Förlåt för mitt språk men vad är vi? Är vi fem år gamla? Även om en fem- eller sexåring kollar så kommer de ändå svära i slutändan. Även om deras föräldrar inte gör det kommer de att växa upp, umgås med vänner och de kommer att svära. Det här kommer inte att förändra någonting, säger Max Verstappen enligt Reuters.

Och Red Bulls förare har fortsatt att använda det språkbruk han anser vara  lämpligt – och svor även under presskonferensen inför F1 i Singapore. Där fick han frågan om varför hans teamkollega Sergio Perez var snabbare än vad han var. I kvalet till F1 i Baku slog Perez Verstappen för första gången sedan maj 2023.

– Jag vet inte. Det var olika inställningar på bilarna och så snart jag kom ut på banan i kvalet så visste jag att bilen var “f**ed”.

Max Verstappen riskerar bestraffning inför F1 i Singapore

Det ordvalet har FIA (internationella bilsportförbundet) reagerat på och anser att Verstappen har brutit mot artikel 12.2.1k av International Sporting Code.

Där står det att “Vilka ord, handlingar eller skrifter som helst som har orsakat moralisk skada eller förlust för FIA, dess organ, dess medlemmar eller dess verkställande tjänstemän, och mer allmänt på motorsportens intresse och de värderingar som försvaras av FIA.”

Verstappen kommer att behöva försvara sitt ordval inför domarna och detta är inte första gången som FIA reagerar mot språket under presskonferensen. I samband med premiären i Las Vegas 2023 kallades både Mercedes stallchef Toto Wolff och Ferraris stallchef Fred Vasseur till domarna för att ha använt samma ord och de fick en varning.

Lewis Hamilton reagerar mot uttalande om F1

Situationen mellan Ben Sulayem och F1 har varit ansträngd under ett tag. Den har inte blivit bättre av att presidenten sa till Autosport tidigare i veckan att:

– Vi måste skilja vår sport – motorsporten – från rapmusik. Vi är inga rappare. Hur ofta säger inte de F-ordet per minut? Vi är inte så.

Det uttalandet fick Lewis Hamilton att reagera starkt:

– Jag gillar inte hur han uttryckte det. Att säga ’rappare’ är väldigt stereotypiskt. Om man tänker efter så är de flesta rappare svarta, och det pekar verkligen mot något när man säger: ’Vi är inte som dem’. Så jag tycker att det var fel ordval. Det finns ett rasistiskt inslag där, säger Hamilton till Autosport.

•••

F1 i Singapore är i gång, två träningar i dag, kval och race lördag och söndag. Som vanligt följer du det tillsammans med mig i vår F1-live.

Singapore GP är ett lopp som ofta kan bli spektakulärt:

Vill du ha mer fakta inför helgen? Här finns det.

Här hittar du också en artikel om den förare som varit klart bäst i de sju senaste racen. Du ser precis hur trenden ser ut.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB