Startsida / Inlägg

F1 i Singapore: Kan Lando Norris bryta förbannelsen?

av Anna Andersson

Lando Norris har nu tagit sin sjätte pole position – men aldrig haft ledningen efter det första varvet.

Kan han bryta förbannelsen?

Lando Norris, McLaren har pole i F1 i Singapore
Lando Norris, McLaren har pole i F1 i Singapore. Kan han bryta förbannelsen? (AP-TT)

McLarens Lando Norris var snabb under fredagens träningar, snabb under lördagens avslutande träning och snabbast i kvalet.

Det gav honom pole position.

– Det var tufft där ute, alla killarna verkade bli allt snabbare och det var hög press på mig under kvalet, men det räckte, säger Lando Norris.

–  Jag har känt mig stark och kört med ett stort självförtroende, även om jag kanske inte upplevde det i kvalet. Men vi fick jobbet gjort.

Men hjälper pole position i Singapore? Lando Norris har haft farten i år, men han har inte klarat av att omsätta det från första startled. Nu står han återigen i första startled – och med Red Bulls VM-ledare Max Verstappen intill sig.

Kan Lando Norris vinna F1 i Singapore?

Lando Norris har aldrig lett ett lopp när han har startat från pole position. I år har han försökt fyra gånger utan att lyckas och i kampen om VM-titeln är det viktigt för honom att hålla sig före VM-ledaren Max Verstappen. Inför morgondagens lopp skiljer det 59 poäng och skillnaden mellan en seger och en andraplats är sju poäng.

Norris behöver vinna säsongens 18:e av 24 lopp och gärna få hjälp av exempelvis Lewis Hamilton, som startar trea, att ta sig förbi Verstappen vilket skulle ge honom ett större poängövertag.

För Max Verstappen är andra startposition i Singapore  nästan en seger. Red Bull hade stora problem med bilen under gårdagens träningar. Stallet tvingades göra stora förändringar på inställningarna inför kvalet, bilen blev något styvare och det passar Verstappen.

–Jag är glad över första startled om man ser var vi kom ifrån i går, säger Verstappen när han intervjuvas efter kvalet.

– Här kan däcken kan ge eller ta varvtid för dig men tycker att det fungerade rätt bra och är nöjd med andraplatsen. Det är svårt att säga vad vi kan göra i morgon, det är mycket som kan hända. Men vi har ett  bra utgångsläge.

Perez och Sainz med missar inför F1 i Singapore

Ferrari gjorde ett misslyckat kval. Charles Leclerc fick sin tid struken, Carlos Sainz kraschade och utreds av domarna för att han gått över banan.

•••

Oturen fortsätter att grina Carlos Sainz och Sergio Perez  i ansiktet. De kolliderade i slutet av loppet i Baku, Perez pappa drabbades av en hjärtinfarkt efter den incidenten.

I Singapore gjorde Sainz en miss, troligen hade han för kalla däck när han tryckte lite för hårt på gasen, och avslutade kvalet i barriären. Sergio Perez missade Q3 för sjätte gången i år, han lämnade kvalet till F1 i Singapore som 13:e man. Det är  inte alls bra för honom, även om han har kontrakt så känns det inte givet att han sitter i bilen 2025.

•••

Vi kan också konstatera att Williams var 11 och 12 med sina bilar, Aston Martins Feranando Alonso gick vidare till Q3 och spöade kollegan Stroll som inte ens gick vidare från Q1.

Resultat från kvalet till F1 i Singapore.

•••

Max Verstappen har aldrig haft pole position i Singapore och aldrig vunnit i Singapore. I fjol var det det enda loppet Red Bull inte vann.  Mer fakta hittar du i guiden inför F1 i Singapore.

Lämnar Daniel Ricciardo F1?

Inför F1 i Singapore - Daniel Ricicardo
Har vi sett Daniel Ricciardo le för sista gången ? (Getty Images)

Det snackas om att F1 i Singapore kan vara det sista loppet som Daniel Ricciardo kör för Racing Bulls i Formel 1, att han har en klausul i sitt kontrakt som säger att han måste vara före Yuki i sammandraget eller inte ett visst antal poäng bakom japanen för att få köra i USA.

Når han inte det målet byts han mot Liam Lawson.

Det är ett rykte, jag har hört det från många håll och det ligger troligen en hel del i det.

Red Bulls Helmut Marko har redan påtalat att man flyttar förarpresentationen för 2025 från inför Singapore GP till efter.

Efter att Daniel Ricciardo lämnat dagens kval i Q1 tillsammans med förare som Lance Stroll, Pierre Gasly och de båda Sauberförarna känns hans framtid osäkrare än på  mycket länge.

Ni frågar om vädret, prognosen har ändrats något och det är bara 5 % risk för regn under racet, men det väntas vara varmt runt 30 grader i luften  och lika varmt i asfalten. Luftfuktigheten väntas ligga nära 80 %.

Du hänger väl med i F1-live? Start klockan 13.45!

Ett stort tack till er alla som  hänger där. Ni gör mina racedagar!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB