Startsida / Inlägg

Han är bäst i Formel 1 – trenden inför F1 i Singapore

av Anna Andersson

Inför F1 i Singapore leder Red Bulls Max Verstappen VM. Han jagas av McLarens Lando Norris. Men det är Oscar Piastri, McLaren, som har bäst form.

Han har tagit flest poäng av alla de senaste sju GP-loppen.

Är Oscar PIastri, McLaren, också favorit inför F1 i Singapore?
Oscar Piastri, McLaren F1, efter segern i Baku (McLaren)

VM i Formel 1 går in i sitt avgörande, sju deltävlingar återstår av säsongen, en i Singapore i helgen och därefter ytterligare sex varav tre är sprinthelger. Det betyder att det finns ett stort antal poäng att köra om. Max Verstappen, som inledde säsongen med åtta segrar på de tio inledande loppen, har inte vunnit sedan Spaniens GP i juni. Om vi räknar om tabellen – med start i Österrike den 30 juni – får vi en helt annan tendens och det är inte VM-tvåan Lando Norris som är i bäst form.

Istället är det hans kollega hos McLaren, Oscar Piastri.

De senaste sju loppen har Piastri tagit två segrar (Budapest och Baku), tre andraplatser och han har bara missat prispallen vid två tillfällen. Då har han slutat fyra. Lägg där till en andraplats från sprinten i Österrike.

McLarens förare har samlat in 135 poäng, hans kollega Lando Norris har tagit 104, Mercedes Lewis Hamilton 96 och VM-ledaren Max Verstappen bara 94.

Det är en enorm förbättring av McLaren som nu leder VM för konstruktörer med 20 poäng före Red Bull Racing.

– När jag kom till det här stallet förra året var vi bokstavligen sist av alla, sa Oscar Piastri efter segern i Baku förra veckan.

– Och nu leder vi VM.

Tar Piastri nästa seger uner F1 i Singapore?

McLarens utveckling det senaste ett och ett halvt åren är häpnadsväckande. I fjol inledde stallet säsongen med två nollpoängare för att sedan enbart ta 17 poäng på de inledande åtta loppen. Trots det slutade stallet fyra i VM med sina 302 poäng.

Efter årets 17 av 24 lopp har samma stall tagit 476 poäng och leder konstruktörs-VM för första gången sedan efter VM-premiären i Australien år 2014.

– Stallet har gjort ett fint arbete, på bara 18 månader har vi klarat av att vända på detta. I första hand handlar det om att förbättra bilen men också har det hjälpt mig att utvecklas, förklarar Piastri under presskonferensen.

– Sådana resultat som jag gjort nu var inte möjliga för tolv månader sedan, det är alltså ett enormt lagarbete som ligger bakom detta och ja, jag är spänd på att se vad framtiden för med sig.

Så arbetar McLaren för framtiden

Han ligger just nu fyra i VM. Hans kollega Lando Norris är tvåa i mästerskapet 59 poäng efter Max Verstappen och inför förra veckans deltävling i Baku påtalade McLaren att det nu ska ge Norris sitt stöd i kampen om att vinna förar-VM.

Men framförallt fortsätter McLaren arbetet med att utveckla bilen.

– Vi arbetar definitivt med fler uppdateringar redan till i år. Nui håller vi på och slutföra dem, men jag vill inte berätta för mycket om dem, sa stallchef Andrea Stella på presskonferensen efter förra helgens deltävling.

– Planen är att göra bilen ännu snabbare.

Kort inför F1 i Singapore

Givetvis kan du följa helgens kval till SIngapore GP och loppet i vår F1-live.  Här hittar du alla tider för helgen.

Här hittar du en guide med den senaste statistiken inför helgens nattrace.

Du har väl inte glömt bort F1 i Singapore 2017?

Snacka om start

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB