Startsida / Inlägg

Dagens Gothia-jobb – tandläkare

av Henrik Lundgren
Säg "aaahhh". 15-åriga Dorcaschalwe får en gratis tandundersökning av Mina Mehrpour och Suzan Abdullah. Foto: Anders Deros
Säg ”aaahhh”. 15-åriga Dorcaschalwe från Zambia får en gratis tandundersökning av Mina Mehrpour och Suzan Abdullah. Foto: Anders Deros

GÖTEBORG. Mitt på Heden tänder Mina Mehrpour ett hopp för alla med värk.

Tandläkarbussen har fått rejält med patienter att bita i under veckan.

– De sa att mina tänder är fina. Jag är så stolt, säger Dorcaschalwe, 15, från Zambia.

Det är kanske ingen syn som gör spelare med tandläkarskräck glada, men Folktandvårdsbussen har blivit rejält använd under Gothia-veckan.

– Vi hjälper alla spelare och ledare om de har några problem med sina tänder eller mun, säger Mina Mehrpour.

Hon är i vanliga fall klinikchef på folktandvården i Angered, men gör nu sin 13:e säsong som Gothia Cup-tandläkare. Och hon stormtrivs ombord på den hypermoderna tandläkarbussen.

– Den är helt ny. Och här finns all utrustning som vi behöver, vi kan göra allt här. Den är till och med handikappanpassad, så vi kan lyfta upp patienter i stolen också, säger hon stolt.

När Sportbladet hälsar på i bussen genomför Mehrpour och hennes kollega Suzan Abdullah en kontroll på 16 flickor från det zambiska laget Rockets FC. I stolen ligger Dorcaschalwe.

– Jag tar bort lite tandsten och ger henne flourskölj. Men hon har väldigt fina tänder, säger Mina Mehrpour och patienten spricker upp i ett jätteleende.

– De hittade ingenting som var fel på mina tänder, så jag är jättestolt, säger hon.

Laget är inbjudna till Göteborg av stiftelsen Futebol de Força, ett projekt som syftar till att stärka tjejers självförtroende, självkänsla och möjligheter i samhället.

– De vann sin liga hemma i Zambia, och har därför fått möjlighet att komma till Gothia Cup, berättar Siobhan Macaulay, som jobbar som volontär för stiftelsen.

I dag har hon sett till att stiftelsens båda inbjudna lag, från Zambia och Moçambique, får komma till tandläkarbussen för en undersökning.

– Vissa av tjejerna var lite nervösa, de visste inte riktigt vad som väntade. Men de flesta tycker det är väldigt skönt att få tänderna undersökta. De flesta av dem har jättefina tänder, mycket finare än våra har jag fått höra av tandläkarna, säger hon och skrattar.

För klinikchef Mina Mehrpour innebär det en lång arbetsdag, men hon är glad för alla som tagit chansen att komma in i bussen och få en gratis undersökning.

– Vi har haft sju-åtta patienter per dag i snitt. Oftast har de haft något problem, men det är helt okej att komma hit också för en rutinkontroll. Några har kommit hit med någon fyllning som är sönder, andra har haft ont i en tand. Det värsta som hände var en stackare som blivit skadad på en match och en tand var helt utslagen. De här tjejerna från Zambia har vi röntgat nu och kollat igenom vad som behöver göras. Om de senare har tid och möjlighet att komma tillbaka så hjälper vi dem.

För Dorcaschalwe behövs det dock inget återbesök. Hon ler stort när hon lämnar bussen, och det är egentligen bara en sak som retar henne.

– Det är helt fantastiskt här, men vi lyckas inte vinna några matcher. Men i morse gjorde vi i alla fall ett mål. Jag är väldigt stolt och glad över att ha fått komma hit, och nu tänker jag fortsätta ta hand om mina tänder hemma i Zambia också, så jag slipper få hål i dem.

Henrik Lundgren

henrik.lundgren@aftonbladet.se

 

Tillägg:

Futebol de Força är en stiftelse som 2011 grundades av Cecilia Andrén Nyström. Hon bestämde sig för att förändra världen genom fotboll. I dag har stiftelsen 5500 aktiva tjejer som tränas av närmare 400 utbildade volontärtränare runt om i Finland, Moçambique, Sverige och Zambia. I år har två lag fått möjlighet att delta i Gothia Cup tack vare stiftelsen.

Mobil tandvård, Folktandvårdens buss står på Heden även under fredagen. Foto: Anders Deros
Mobil tandvård, Folktandvårdens buss står på Heden även under fredagen. Foto: Anders Deros
 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB