Startsida / Inlägg

Hur gick det egentligen för…?

av Henrik Lundgren

GÖTEBORG. Två dagar kvar av Gothia Cup. 

Veckan inleddes med drömmar om guld och framgång, men hur gick det sen?

Sportbladet går tillbaka och kollar vad som hänt med några Gothia-deltagare vi skrivit om.

17 juli: Park Yeong Hyeon, 13 är på sin första fotbollsturnering utomlands. ”Vi tänker vinna hela Gothia”, säger sydkoreanen dagen innan turneringen inleds.

Hans Hwarang går obesegrade genom gruppspelet, krossar Gunnilse i 32-delsfinalen men förlorade sen på straffar mot IFK Lidingö.

Gothia Cup. Hwarang fråŒn Sydkorea Šär inkvarterade påŒ BurgåŒrdsskolan i Göšteborg. Foto: Anders Deros
Gothia Cup. Hwarang fråŒn Sydkorea Šgjorde sig hemmastadda på Burgårdens skola och hoppades vinna hela Gothia Cup. Foto: Anders Deros

11-åringarna i F-17 Academy från Singapore fastnade i militärkuppens Turkiet. Först efter en 55 timmar lång resa kom de till Göteborg natten innan turneringsstarten. Första matchen blev sen en mardröm, 0-6 mot Lizzy FC från Ghana. Men pojkarna vaknade till liv och vann de två andra matcherna i gruppen. Sen storförlust i 32-delsfinalen mot tyska Nienstedten (1-8).

 

18 juli: Inspirerade av landslagets EM-framgångar hoppades Viktor Mani Davidsson på liknande succé för sitt KF/Dalvik. Men motståndet blev för tufft och man förlorade alla matcherna i gruppspelet. I B-slutspelet förlorade man på straffar mot Pateadores SC från USA.

19 juli: IFK Göteborgs 12-åriga flickor var deppiga efter tre förluster i rad. ”Visa bara vilja i nästa match, även om ni förlorar med 15-0 så kommer vi tränare att vara glada”, sa tränaren Cristian Ioayza. Blåvitt förlorade den kommande matchen med 3-2, men vann sen i b-slutspelet mot Näset med 5-3.

IFK Göteborgs Stella Buer Levy går mot mål. Foto: Anders Deros
IFK Göteborgs Stella Buer Levy går mot mål. Foto: Anders Deros

20 juli: De trixande 13-åringarna från Huddinge gjorde succé på Sportbladets sajt, och i turneringen. Tjejerna är fortfarande kvar i Gothia Cup och spelar semifinal klockan 11.40 i dag mot amerikanska Global Premier. På fem matcher har man målskillnaden 14-0.

Skonto FC chockade favoriterna Right to Dream i B17-klassen. ”Just nu är det vi som är Champions”, sa tvåmålsskytten Mark Smulko. Man vann gruppen och slog sen ut hemmalaget Häcken. Förlorade dock kvartsfinalen i Gothias elitklass mot Elfsborg. Det gick inte bättre för Right to Dream, som förvisso slog brasilianska Osasco på straffar i åttondelsfinalen, men sen förlorade på samma sätt mot Helsingborg i kvartsfinalen.

Jättejubel. Skonto FC:s Mark Smulko har precis skjutit in 2-0 på en stenhård frispark mot Right to Dream. Foto: Anders Deros
Jättejubel. Skonto FC:s Mark Smulko har precis skjutit in 2-0 på en stenhård frispark mot Right to Dream. Foto: Anders Deros

21 juli: ASEC från Elfenbenskusten har alltmer vuxit ut som nya publikfavoriter i B17-klassen. ”Nu tror jag att vi kan vinna hela turneringen”, sa Adrian N’goran Junior efter segern mot Häcken. De blev bästa laget i hela gruppspelet och seedades, men åkte ändå ut i kvartsfinalen mot AIK (0-1).

Adrian N’goran Junior jublar efter den viktiga kvitteringen mot Häcken. Foto: Anders Deros
Adrian N’goran Junior jublar efter den viktiga kvitteringen mot Häcken. Foto: Anders Deros

”Vi går inte härifrån utan guldet”, sa FC Rosengårds Edina Filekovic, 17. De regerande mästarna imponerade stort i gruppspelet, men åkte sen överraskande ut i kvartsfinalen av Gothias elitklass, 0-2 mot Eskilstuna.

Henrik Lundgren

henrik.lundgren@aftonbladet.se

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB