Startsida / Inlägg

Veckans recensioner

av Mattias Kling
Khoma

****

Khoma

A final storm

Selective Notes/Sony BMG

ROCK Det är så lätt att likna trions musikaliska verk vid ett meteorologiskt fenomen. Parallellen är till synes oundviklig när gitarrerna fullkomligt väller fram, trummorna dundrar likt hagel och då melodierna är lika skira som den första vårsolen. ”A final storm” är helt enkelt aprilvädret förvandlat till elva fantastiska spår att ta till hjärtat. Den är i ständig symbios med motsatser, ibland varm och fruktbar, ofta karg och kylslagen. Som den felande länken mellan postrockigt vemod och metallisk bombasm, med såväl västerbottnisk kärvhet som hjärtlig ömtålighet. ”A final storm” är helt enkelt en prognos du kan lita på. I vått och torrt.

Bästa spår: ”Osiris”.

Avantasia 1 Avantasia 2

**/***

Avantasia

The wicked symphony/Angel of Babylon

Nuclear Blast/Warner/ADA

METAL I uppror mot musikbranschens rådande svångremspolitik låter Tobias Sammet här magen svälla ut betänkligt. Över två skivor och nära nog lika många timmar fullbordas ”The scarecrow”-trilogin via tjugotvå låtar och i stort sett lika många gäster vid mikrofon och instrument. Således är det gott om utrymme för überfrüntlig pompa och galej, vilket bäst kommer till sin rätt på ”Angel of Babylon”. Här får konceptprojektet en musikalisk bredd som gör det hela intressant, och ger historien en generös final som får ursäkta den svaga inledningen.

Bästa spår: ”Promised land”.

 

at the gates Cd recensioner death metal europe festival getaway rock gästblogg hårdrock in flames iron maiden metal metallica motörhead punk Rock slayer spotify sweden rock thrash metal tävling
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB