Startsida / Inlägg

Metallica brister ut i ett ”Vive la Quebec” – och släpper dvd-trailer

av Mattias Kling

När det gäller att skynda långsamt har thrashgiganterna nästan gjort en försiktig och sansad framåtrörelse till sitt adelsmärke.

Vilket innebär att kvartetten, mer än fyra år efter att senaste fullängdaren släpptes, fortfarande mest funderar på att göra en ny skiva. En framtida platta som kommer någon gång. Kanske. Eller 2014, om den senaste prognosen kan tänkas stämma.

(Här kanske ska påpekas att jag vägrar räkna in ”Lulu” i ekvationen, en skiva så usel att det sticker i fingertopparna bara jag skriver dess namn)

Det betyder emellertid inte att Metallica är en inaktiv trupp. Så klart inte. Den spelar lite här och där när andan faller på.

Och så släpper den live-dvd:er – inom kort den tredje som dokumenterar samma turné. Titulerad ”Quebec magnetic” är det en upptagning som sammanställer två kvällar 2009 i den östkanadensiska staden – och dessutom den första utgåva som gruppen släpper i helt egen regi efter att dess kontrakt med Warner Music Group har gått ut.

Så långt är egentligen allt frid och fröjd. Om det inte hade varit för att metalgiganterna tidigare i höst, och även då i Kanada, har filmat sina första konserter i 3D. En rulle som verkligen är något att uppleva, inte bara för formatet utan för att det då användes en upphottad show med sönderfallande ”…And justice for all”-staty och annan visuell prakt, som gjord för storformat och djupperspektiv.

Men – det som släpps nu är alltså en tre år gammal upptagning. Från en turné som redan har presenterats genom ”Français pour une noit” samt ”Orgullo, pasion y gloria: Tres noches en la ciudad en Mexico” (båda släppta 2009). Därtill kan även läggas thrash-dokumentet ”The big four: Live from Sofia” (2010), vilket gör att marknaden egentligen inte är speciellt svältfödd med utgåvor av det slag som är på väg nästa månad från Metallica.

Nåväl. Jag kommer så klart att köpa även ”Quebec magnetic”. Måhända under aningen grymtande former och med viss motvilja i kroppen. För nog skulle man vilja att allt i Metallicas värld inte skulle ta sån förbannad tid. Att de i stället för att, till synes, halvhjärtat ägna sig åt tjogtalet projekt på en och samma gång verkligen gick in för att fokusera energin och uppmärksamheten så att produkterna blev färre, men i stället desto mer exklusiva och genomarbetade.

I alla fall. Så här ser låtlistan ut på kommande köp-dvd:n:

1. That was just your life
2. The end of the line
3. The four horsemen
4. The shortest straw
5. One
6. Broken, beat & scarred
7. My apocalypse
8. Sad but true
9. Welcome home (Sanitarium)
10. The Judas kiss
11. The day that never comes
12. Master of puppets
13. Battery
14. Nothing else matters
15. Enter sandman
16. Killing time
17. Whiplash
18. Seek & destroy

Bonuslåtar:
19. For whom the bell tolls
20. Holier than thou
21. Cyanide
22. Turn the page
23. All nightmare long
24. Damage, inc.
25. Breadfan
26. Phantom lord

at the gates Cd recensioner death metal europe festival getaway rock gästblogg hårdrock in flames iron maiden metal metallica motörhead punk Rock slayer spotify sweden rock thrash metal tävling
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB