Startsida / Inlägg

Frikännandet av Randy Blythe – ett fullkomligt rimligt domslut

av Mattias Kling
Randy Blythe
Den här bilden publicerade Lamb Of God-sångaren på Instagram strax efter frikännandet i eftermiddags. Hälsningen? ”Jag är en fri man”.

På något sätt hade det motsatta varit ganska otroligt, men det gick ändå en suck av lättnad genom metalscenen strax efter lunch i dag.

Då kom domstolens beslut i rättegången mot den dråpåtalade 41-åringen i Prag: Fri på alla punkter.

För en utomstående känns det naturligtvis som ett väldigt korrekt utlåtande. Om man får tro på de amerikanska återgivningarna av bevisen – och det har jag tvingats göra, då en Google Translate på tjeckiska pressajter bara har gjort mig mer förvirrad – har dessa nämligen varit alltför tunna för att fälla amerikanen för ett så pass allvarligt brott.

De ögonvittnen som har framträtt under rättegången, som har tvingats hållas i två omgångar med närmare en månads paus, har nämligen inte kunnat ge en samstämmig bild av det inträffade.

Det enda som har varit sant och ställt bortom rimligt tvivel i sammanhanget är egentligen bara två saker:

1. Att det 19-årige konsertbesökaren Daniel Nosek av en eller annan anledning skadade sig väldigt illa under en konsert med Virginiagruppen i maj 2010.

2. Att han avled två veckor senare, enligt uppgift på grund av de svåra skallskador han ådragit sig under samma konsert. Han hade då legat i koma sedan den 24 maj.

Övriga ”bevis” mot metalstjärnan tycks mest ha bestått av allt annat än samstämmiga vittnesskildringar från konserten i fråga, där de som har framträtt i rätten ofta verkar ha haft ganska så svårt att klart och tydligt minnas exakt vad som har skett.

Märk väl. Jag säger inte att Blythe inte, medvetet eller genom en ren olyckshändelse, kan ha orsakat Noseks död. Med tanke på att frontmannen själv har så nedsatt syn att han enligt uppgift bara ser silhuetter när han uppträder är det möjligt att han kan ha stött till 19-åringen eller till och med knuffat honom av scenen.

Som sagt, det är möjligt. Men det är egentligen inte det som en domstol ska ta ställning till. I stället är dess uppgift att granska den bevisning som åklagarsidan har att presentera och, efter att försvaret har fått ge sin bild av det inträffade, bedöma huruvida detta gäller för en fällande dom. Precis det som brukar kallas för ”att vara ställt utom rimligt tvivel”.

Och i det här fallet gjorde inte domartrojkan, under ledning av Tomas Kubovec, bedömningen att anklagelserna mot den miljonsäljande frontmannen var underbyggda nog för att leda till en fällande dom.

Samtidigt betyder inte utfallet i Prag tidigare i dag att frågan är avgjord en gång för alla. Åklagarsidan har redan nu aviserat att man tänker överklaga och Noseks anhöriga (som kräver motsvarande cirka 3,5 miljoner i skadestånd) kan fortfarande driva en civil process mot Blythe.

Ändå kan Lamb Of God-stjärnan andas ut. Om bevisen mot honom inte är mer graverande än vad som har framkommit hittills har jag svårt att se att dessa eventuella processer skulle få något annat utfall än det nu aktuella.

Vilket innebär att en väldigt lättad sångare nu kan återvända till hemmet i Richmond. Men det utan någon som helst skadeglädje och utan att flasha ett trotsigt v-tecken mot de som ville ha honom dömd.

”Kom ihåg att Daniel Noseks familj i era böner i deras svåra stund. Jag hoppas att de finner frid”, skrev Blythe på sin sida på Instagram efter att domen avkunnats.

Källor: Instagram, Blabbermouth.net, Blesk.cz, Wikipedia.org

at the gates Cd recensioner death metal europe festival getaway rock gästblogg hårdrock in flames iron maiden metal metallica motörhead punk Rock slayer spotify sweden rock thrash metal tävling
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB