Startsida / Inlägg

Chocken är inte så jättetotal: At The Gates släpper ny skiva i år

av Mattias Kling
At The Gates Tompa Lindberg och Jonas Björler fångade i full karriär på Metallsvenskan i Örebro förra året. (Foto: Conny Sillén)
At The Gates Tompa Lindberg och Jonas Björler fångade i full karriär på Metallsvenskan i Örebro förra året. (Foto: Conny Sillén)

Vi kan säga så här: En behövde väl inte vara något större snille för att räkna ut det uppenbara.

Redan då Göteborgsgruppen (vi benämner den så av nostalgiska skäl, då medlemmarna numera är tämligen utspridda) i förra veckan släppte en ganska så kryptisk videosnutt av det mer sparsmakade slaget började spekulationerna gå varma om vad som egentligen är på gång.

Svaret är: ett nytt studioalbum. Det första i sitt slag på nära nog 19 år, och tillika en skiva som ska föra arvet från otroligt hyllade och hissade ”Slaughter of the soul” in i framtiden.

Nyss offentliggjorde nämligen gruppens nya bolagshemvist Century Media att At The Gates i höst bullar upp en än så länge såväl oinspelad comebackmacka med arbetstiteln ”At war with reality”. I pressmeddelandet förklarar gruppens medlemmar comebackbeslutet med att de trivs så bra ihop och att tidigare uttalanden om att inte spela in ny musik tillsammans – uppenbarligen – har varit förhastade.

”När Anders (Björler, red anm) skickade över den första låten förra sommaren hade vi inga föreställningar om vart det skulle leda. Vi insåg bara en sak – det lät fantastiskt. Då var vi inte ens säkra på att det skulle bli ett nytt album, men då saker och ting utvecklades, och fler låtar sattes ihop, insåg vi att vi var något stort på spåren.

Vi inser att ni är nyfikna över det nya materialet. Och för att dra till med en enkel beskrivning så låter det som en blandning mellan tidiga At The Gates och ’Slaughter of the soul’.”

Enligt gruppen är planen att spela in i sommar för en tänkt release i oktober eller november.

Vad jag tycker om detta förklarade jag redan i ett inlägg då spekulationerna härjade som värst för lite mindre än en vecka sedan. Och jag känner mig fortfarande kluven till det, efter ytterligare några dagars ältande fram och tillbaka i huvudet. Det är liksom inte helt lätt att korrekt förhålla sig till något som ännu bara är en avisering, inget konkret.

En sak som emellertid talar för att beslutet är korrekt är att gruppen knappast kunde ha fortsatt med att kånka runt med mer eller mindre samma repertoar länge till. Det kändes som att denna hyllningsturné till det förflutna fick en värdig avrundning redan i september 2008 – med fullkomligt utsökta gig på bland annat KB i Malmö och Debaser Medis i Stockholm – och som dess mest har rullat på för att den har haft möjlighet att göra så. På så sätt fanns ju få andra rimliga utvägar: lira in nytt eller lägg ner. Aningen hårddraget, kanske. Men samtidigt ganska så relevant.

I ljuset av detta är ju beslutet att återuppta verksamheten på nytt tämligen lättbegripligt. Konstigare saker har ju hänt, liksom. Och om det var något som reformerade Carcass bevisade förra året så var det att ont dödskrut knappast behöver mista all sin sprängkraft av en längre period i magasinen. Det kan ju till och med bli riktigt bra, om allt klaffar.

Resultatet av sex dagars överläggande i det tysta är alltså att jag stödjer det här karriärsdraget. Vi kan till och med säga att jag är förväntansfull och peppad över att så småningom få ta del av det som kommer bli gruppens blott fjärde fullängdare. Inte för att jag tror att At The Gates ska kunna toppa ”Slaughter of the soul”, det torde väl ingen sansad människa förvänta sig, utan mer för att det ska bli förbannat spännande att se hur genreskaparna ska ta sin musik in i samtiden i ett läge då dess uttryck har gnatats sönder av andra, mer eller mindre irrelevanta, akter i parti och minut.

Jag hoppas att jag slipper omvärdera den inställningen när året börjar närma sitt slut.

Fotnot: För den som önskar granska den aktuella dagsformen i truppen så går det alldeles förträffligt inom kort. Helgen den 6–7 mars seglar At The Gates nämligen ut på böljan den blå på Close-Up Båten, tillsammans med exempelvis Dregen, Decapitated och De Lyckliga Kompisarna. Mer info om detta skummande sjöslag hittas här.

at the gates Cd recensioner death metal europe festival getaway rock gästblogg hårdrock in flames iron maiden metal metallica motörhead punk Rock slayer spotify sweden rock thrash metal tävling
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB