Helle Kleins blogg

Skribent, debattör, präst

Arkiv för September 2007

- Sida 1 av 5

Suu Kyi hämtad med militär

av Helle Klein

Oppositionsledaren och fredspristagaren Aung San Suu Kyi har hämtats med militär och förts bort från hemmet där hon levt under husarrest under många år.
Hon befinner sig just nu på militärbasen Yemon utanför Rangoon, uppger oberoende burmesiska nyhetssajten The Irrawaddy.
Juntan skjuter ihjäl de demonstrerande icke-våldsaktivisterna – ett trettiotal rapporteras vara döda.

Omvärlden måste reagera.
Varje människas protest och solidaritetsyttring betyder något.
Den som befinner sig i Stockholm kan bege sig till Medborgarplatsen nu klockan 17.00.

Taggar burma, demokrati

Manifestation på Medborgarplatsen

av Helle Klein

På stan såg jag många som klätt sig i rött till stöd för det burmesiska folkets kamp för demokrati. Buddistmunkarnas icke-våldsaktion står mot juntans våld.
I dag klockan 15.00 håller biståndsminister Gunilla Carlsson, Desmond Tutu och före detta ärkebiskop K G Hammar en manifestation på bokmässan till stöd för munkarna.

Om det blir ett nytt blodbad i Burma måste OS i Peking bojkottas”, skriver biståndsarbetarna Kristian Brangenfeldt och Frida Perjus på debattplats i Aftonbladet i dag.

Klockan 17.00 demonstrerar företrädare för samtliga riksdagspartier tillsammans med Svenska Burmakommittén och andra organisationer på Medborgarplatsen.
Jag hoppas ”medis” blir ett rött hav av människor som en manifestation för den internationella solidariteten.

Taggar burma, demokrati

Modig vecka på PIUS

av Helle Klein

Ännu en vecka på Pastoralinstitutet har gått mot sitt slut.
Den här veckan har varit speciell – den har handlat om MOD – Mångfald och Dialog, där vi genom värderingsövningar, rollspel, gruppdiskussioner med mera har dryftat fördomar, synen på andra religioner, mångfaldsfrågor (kön, etnicitet, sexualitet) och härskartekniker.

Göran Perssons berömda föredrag för norska kvinnor om härksartekniker (där han lär ha tagit 100.000 kr i timmen som taxa och låtit pengarna gå till sitt företag så att det avgångsvederlag han har från sin tid som statsminister inte skulle minska) har diskuterats livligt på fikastunder och under lektionerna.

Veckan inleddes med mycket spännande föredrag om religionsdialog av Helene Egnell och om kyrkans arbete i Rinkeby där Annika Wirén och Lis C Eriksson verkar.
Annika Wirén har en spännande bakgrund som journalist, informatör, kina-expert, arbete på ambasssaden i Peking, UD, svenska FN-delegationen i New York…
Och sen blev hon präst.
Intressant.
Hon har skrivit en magisteruppsats som heter ”Jesus från Rinkeby – tankar kring en lokal pastoralteologi”.

Jag har sett att Stockholms stift söker stiftsadjunkter med inriktning på religionsdialog. Är det några som borde få arbeta med detta är det Helene Egnell och Annika Wirén.
Hoppas de har sökt.

Klart vi klär oss i rött

av Helle Klein

SMS:et om att vi bör bära röda färger i morgon till stöd för de protesterande buddistmunkarna i Burma och för demokratiutvecklingen där har nått många runtom i världen i dag.
Jag fick det sent i går kväll av kollegan Åsa Petersen.

Aung San Suu Kyi och Burmas folk behöver vårt stöd nu.
Läs huvudledaren i dagens Aftonbladet.
Och läs de kvinnliga toppolitikernas debattinlägg

Det är otroligt att se munkarnas kamp för frihet. Jag ber för att dessa icke-vålds-demonstrationer vinner över militärjuntans våld”, säger U2-sångaren Bono.

Klart vi klär oss i rött i morgon, eller hur?

Taggar burma, demokrati

Svenska klimatinitiativ

av Helle Klein

Statsminister Reinfeldt har börjat bli riktigt engagerad i miljö- och klimatfrågan. Det är utmärkt. Utspelet i FN om att tillsätta en global kommission för klimat och bistånd är en bra idé. (Läs dagens huvudledare)

Nästan samtidigt deklarerade ärkebiskop Anders Wejryd här hemma i samband med kyrkomötets öppnande att han ämnar tillkalla en internationell konferens om klimatfrågan – the Uppsala Interfaith Climate Conference. Det är alldeles lysande och något som miljödebattören Stefan Edman och även Aftonbladets ledarsida drivit.

Om företrädare för världens olika religioner kan enas om ett ”livsmanifest” för en hållbar utveckling vore det en viktig opinionsyttring inför både det svenska EU-ordförandeskapet där miljö- och klimatpolitiken kommer bli huvudfråga och inför framtagandet av ett nytt Kyotoavtal.

Mer om äktenskapet

av Helle Klein

Äktenskapet debatterades även i radion i morse (P1 morgon).
Biskop Martin Lind pläderade tydligt för ett inkluderande äktenskapsbegrepp som även inbegriper parrelationer av samma kön.
Medan den moderata kyrkopolitikern Erna Arhag från Lunds stift debatterade mot. Hon är också mot välsignelse av partnerskap. I den meningen är hon konsekvent. Till skillnad från biskop Ragnar Persenius (se förra bloggnotisen).

Läs gärna prästen och kyrkomötesombudet Karin Långström Vinges kloka kommentar.

Bravo Lind, pinsamt Persenius

av Helle Klein

I måndags skrev jag om kyrkomötet, där en het fråga är synen på äktenskap och vigsel för homosexuella.
I morse debatterade biskop Ragnar Persenius (Uppsala stift) detta med biskop Martin Lind (Linköpings stift) i Svt. Riktigt kul diskussion.

Biskop Persenius blandar bort korten när han å ena sidan talar om att alla homosexuella är välkomna i kyrkan och å andra sidan vill förvägra dem vigsel i kyrkan, å ena sidan bejakar en välsignelse av ett ingånget partnerskap (som förmodligen inom en snar framtid kommer att med samhällets termer kallas äktenskap) men inte vill genomföra vigsel för sådana par… osv.
Persenius vill ”lösa” problemet med att kyrkan ska frånsäga sig vigselrätten. Det är att smita undan sitt ansvar.

Biskop Martin Lind är strålande i sin plädering för homosexuellas självklara rätt att ingå äktenskap och vigas i kyrkan om kyrkan ska ha vigselrätten kvar, vilket han starkt förordar.
Kolla in debatten här!

Mod

av Helle Klein

På PIUS håller vi på med Mångfald och Dialog (MOD) just nu – det handlar om att diskutera och förhålla sig till mina egna och andras fördomar. Åsa Ingårda och Jenny Nordin leder oss i denna process. Mycket intressant!

Sida 1 av 5