Helle Kleins blogg

Skribent, debattör, präst

Startsida / Inlägg

Stiften splittrade om äktenskapet

av Helle Klein

Stiftens och domkapitlens svar på kyrkans interna remiss om den statliga utredningen om könsneutral äktenskapslag och vigselrätten håller på att skickas in till kyrkokansliet.

Jag läser på Kyrkans tidnings hemsida att Härnösands stift enhälligt beslutat både i stiftsstyrelsen och i domkapitlet att säga ja till samkönade äktenskap (de föreslår att kalla allt för giftemål, då kan både homosexuella och heterosexuella vara gifta) och ja till att kyrkan behåller vigselrätten.
Ett liknande beslut har Västerås stift tagit meddelade biskop Ytterberg nu i kväll på samtalet i Galaxen.
Lunds stifts stiftsstyrelse och domkapitel säger också ja till samkönade äktenskap och kyrklig vigsel.
Festligt nog vågade Uppsala domkapitel frondera mot sin biskop och stiftsstyrelsen och säger ja till samkönade äktenskap och fortsatt kyrklig vigselrätt.
Alldeles utmärkt!

Men vad sjutton håller mitt eget stift på med? Stockholms stiftsstyrelse och domkapitel tar inte ställning till frågan om samkönade äktenskap (!) men vill att kyrkan avsäger sig vigselrätten.
Mycket märkligt beslut.

Visby stifts svar hör dock till det mest pinsamma – kyrkan kan inte viga homosexuella par för då förlorar den sin ”kyrkliga heder”. Herregud! Är det kyrklig heder att diskriminera och döma ut människors kärlek som inte råkar passa den heterosexuella normen?
Den sexuella föreningen mellan två kroppar som passar ihop, är det fysiska uttrycket för en kompletterande gemenskap som berör också andra delar av människolivet”, skriver stiftet i sitt svar.
Så fick den biologistiska konservatismen sitt teologiska uttryck. Suck.
Det är mycket man kan motivera med en så kallad skapelseordning – mannens överhöghet över kvinnan, slavsystemet, apartheid osv… Visby stift borde nog fundera ett varv till på sin inställning till kärleken….

Sammanfattningsvis så verkar det som om det trots allt finns en majoritet bland stiften och domkapitlen som är för samkönade äktenskap och för vigselrätten.
Det bådar gott!
Kyrkomötet samlas till sin andra sammanträdesvecka nästa vecka. Då ska ett antal motioner om vigsel/äktenskapsfrågan upp till beslut.
Spännande. Ropen skalla: vigsel åt alla!

 • Tjänstgörande redaktörer: Kristina Jeppsson, Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB