Helle Kleins blogg

Skribent, debattör, präst

Startsida / Inlägg

DN och Henrik Brors gör det igen

av Helle Klein

I måndags förra veckan skrev jag om Dagens Nyheters vinklade nyhetsjournalistik angående presentationen av Synovates mätning av kärnkraftsopinionen.
DN:s Henrik Brors verkar läsa opinionsundersökningar som fan läser Bibeln.

I radioprogrammet Medierna (P1) ansåg Henrik Brors att min kritik (som bygger på TT:s genomgång av Synovates undersökning) är ”helt obegriplig” och om TT:s vinkel på samma mätning sa han att det var en märklig journalistisk bedömning som de är ganska ensamma om.
Problemet är att Synovate själv inledde sin sammanfattning med att notera den signifikanta minskningen av kärnkraftsstödet sen förra året.

 Jag hade tyvärr inte möjlighet att delta i radioprogrammet på grund av resa. Inte heller TT:s reporter hade möjlighet att medverka då han befinner sig på semester.

Men jag tar gärna en debatt med Brors i nåt annat sammanhang.
Han fortsätter nämligen sin märkliga nyhetsrapportering om kärnkraftsopinionen. I dagens DN  , dvs i papperstidningen lyder rubriken ”Starkt stöd för kärnkraft” och ingressen slår fast att stödet för regeringens förslag att kunna ersätta gamla kärnkraftverk med nya är fortsatt starkt.

Jovisst kan man se det så men vitsen med opinionsmätningar är väl att se de längre trenderna och då visar det sig att stödet hela tiden sjunker.
I dagens mätning är 55 procent av svenska folket för att man ersätter gammal kärnkraft med ny. Förra veckan var det 62 procent.
(Intressant är att DN:s nätredaktör ändrat rubriken till: Fler tvekar om ny kärnkraft)

Stödet för regeringens energipolitik minskar främst bland kristdemokrater och socialdemokrater. Förra veckan var 57 procent av s-väljarna för medan det nu är 44 procent.

Henrik Brors kunde alltså ha vinklat artikeln på att stödet för ny kärnkraft sjunker bland svenska folket.
Men det ligger väl inte i linje med DN:s kärnkraftsvänliga hållning.

Både TT och jag kritiserade dessutom Synovates och DN:s sätt att presentera mätresultatet när de slog ihop svaren på två olika frågor. Detta tar Brors upp i dagens DN och låter Synovates Nicklas Källebring avvisa kritiken.
Ändå väljer Synovate och DN att i dagens mätning bara ställa en fråga, dvs den om man är för eller mot att ersätta gammal kärnkraft med ny.

Debatten om opinionsinstituten och nyhetsjournalistiken lär fortsätta.

 • Tjänstgörande redaktör: Sandra Christensen, Kristina Jeppsson, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB