Startsida / Inlägg

Göra lycka

av Linnea Molander

En av sakerna som jag tycker är allra häftigast med positiv psykologi är att det ger mig konkreta sätt att påverka hur jag mår. Vissa av dem är både enkla och ganska självklara men gör ändå enormt stor skillnad – under förutsättning att de blir gjorda!

Det tog mig lång tid att våga prioritera att ta hand om mig för jag tyckte att det kändes helt oansvarigt att göra något bara för att må bra när jag hade så mycket annat viktigt att göra. Det var först när jag förstod de större sambanden som jag vågade prova, och insåg att hur jag mår påverkar allting annat i mitt liv. Det är när jag mår bra som jag har den kreativitet, lust och energi jag behöver för att kunna göra ett bra jobb, vara en god vän och bidra till andra människor. En deppig Linnea har betydligt sämre förutsättningar för det…

Det handlar alltså inte bara om att ”it feels good to feel good” eller en ytlig jakt efter snabba känslokickar, utan hur du mår påverkar bokstavligen hur du uppfattar dig själv, världen och andra människor eftersom hjärnan fungerar på olika sätt beroende på ditt känslotillstånd. Därmed inte sagt att vi måste, eller ens kan, vara glada jämt. Men att ha möjligheten att påverka hur du mår och hanterar både bra och dåliga dagar gör väldigt stor skillnad.

mike1
(Mihaly Csikszentmihaly är världens främsta forskare på flow och en av grundarna till positiv psykologi)
 • Tjänstgörande redaktörer: Elin Wieslander, Mia Carron och Annika Panas
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB