Startsida / Inlägg

Optimist eller pessimist?

av Linnea Molander

Optimister och pessimister har ofta väldigt mycket åsikter om varandra. Optimisterna anklagas ibland för att vara naiva verklighetsförnekare medan pessimisterna ses som allt annat än de ”realister” de utger sig för att vara.

Enligt Martin Seligman, som grundade den positiva psykologin och i många år studerat och forskat på optimism, finns det tydliga skillnader mellan de två tankesätten – och resultaten av dem!

I klippet nedan förklarar Seligman snabbt och enkelt skillnaden mellan optimister och pessimister. Det hänger på den så kallade förklaringsmodellen, alltså hur du ser på orsak och verkan vid framgång och motgång.

En optimistisk person tänker att ett bakslag är tillfälligt, går att påverka och gällde specifikt den här situationen medan en pessimist är övertygad om att bakslaget kommer vara för alltid och få negativa konsekvenser för allt hen gör framöver.

Vid en framgång tänker den optimistiska personen att det är något bestående, ser sin egen del i att det gick bra och räknar med att det kommer vara gynnsamt på många sätt i framtiden. När en pessimistisk person lyckas med något finns istället en tendens att vifta bort det och skylla på tur, anta att det var en engångshändelse och underskatta effekten av framgången.

Din förmåga till optimistiskt eller pessimistiskt tänkande kan variera mellan olika områden i livet och påverkas av tidigare (och nya) erfarenheter. Vissa är helt övertygade om att de alltid kan få ett nytt jobb om det skulle behövas men tänker genompessimistiskt vid en motgång i kärlekslivet, och andra tänker precis tvärtom.

Vilket tankesätt har du om jobbet, kärleksrelationer, dina vänner, samhällsutvecklingen, nya vanor du vill införa, framtiden eller din ekonomi?

 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB