Startsida / Inlägg

Det finns inga obotliga pessimister

av Linnea Molander

Som du säkert förstod när du läste gårdagens blogginlägg skapar den optimistiska förklaringsmodellen en helt annan inställning till att prova nya saker, kliva ut ur bekvämlighetszonen, ta risker och anta utmaningar jämfört med den pessimistiska.

Den som har en pessimistisk förklaringsmodell och är övertygad om att framgångar beror på saker som inte går att kontrollera men tar personligt ansvar när det inte går som man tänkte kommer våga prova förre nya saker, ge upp tidigare och ta färre risker. Någon med den optimistiska förklaringsmodellen däremot, tror på sin förmåga att göra skillnad och påverka, ser bakslag som tillfälliga och vet att man kan skapa de resultat man vill ha. Optimisten ger därför inte upp i första taget utan fortsätter kämpa även vid motgång, vilket gör optimister betydligt mer framgångsrika än andra på mängder av områden. Mer om det kan du läsa i den här artikeln jag skrivit om optimism i Wellness.

Skärmavbild 2013-10-26 kl. 16.21.17

I artikeln får du också lära dig tre enkla sätt att öva upp ditt optimistiska tänkande. Lyckoforskarna är nämligen helt överens om att optimistiskt tänkande är något alla kan lära sig. En av övningarna i artikeln är att skriva om din bästa framtid som jag bloggat om tidigare och de andra handlar om att sätta mål och att ofta påminna dig om din förmåga att hantera utmaningar.

Vill du veta ännu mer om vad forskningen säger om optimism, hur det kan gynna dig och hur du kan skaffa mer av det optimistiska tankesättet kan jag varmt rekommendera Martin Seligmans bok Learned Optimism.

learnedopti

 

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB