Jag ska köpa lycka för pengarna
avHur är det egentligen med det omtalade sambandet mellan lycka och pengar? Det finns en hel del forskning och studier om detta och det är en högst relevant fråga, inte minst här i västvärlden där reklambudord och shoppingtempel ständigt försöker frälsa oss från ondo med nya krediterbjudanden. Det är lätt att tro att lycka ingår i priset, oavsett vilken vara vi har framför oss och ofta blir vi lurade av vår egen upplevelse – man FÅR ju en lyckokick av att shopping.
Trots att vi gärna vill finna lyckan finns i nästa pryl, lägenhet eller löneökning visar lyckoforskningen att det inte går utan bara upprätthåller en jakt efter mer. Allt du äger har en gång varit nytt, ändå vill vi ständigt ha mer.
Den här onda cirkeln kallas för hedonistisk tillvänjning och är anledningen till att yttre förändringar inte gör särskilt stor skillnad för välbefinnandet. Vi vänjer oss snabbt vid den högre lönen, större bilen och nya garderoben. Annars skulle det ju faktiskt vara så att den med mest och tuffast prylar var lyckligast, men som du förhoppningsvis märkt är det ju inte så det fungerar.
Lyckligtvis finns det saker i livet som vi inte tröttnar på, till exempel relationer. Bra kompisar byter man ju inte ut i första taget, de blir ju istället bara bättre med tiden. Så nästa gång du känner dig sugen på att köpa ännu en pryl kanske du skulle prova att ringa en vän och föreslå att ni ses istället?
Vill du få optimal lyckoavkastning på dina pengar kan jag rekommendera en artikel jag skrivit om lyckoforskning och konsumtion här.