Startsida / Inlägg

Styrkor och svagheter

av Linnea Molander

Cissi Wallin bloggade häromdagen helt briljant om sina upplevelser av hur personer med psykiska diagnoser som adhd, asperger mm stämplas av vården som ”några slags hopplösa fall”. Hon diagnostiserades själv med adhd och ocd i vuxen ålder och upplevde att läkare och psykologer försökte förbereda henne på livet med diagnosen genom att berätta om allt som nu skulle kunna upplevas som svårt, jobbigt och problemfyllt.

Lyckligtvis vägrade Cissi lyssna på det och efterfrågar i sitt blogginlägg fokus på de styrkor och fördelar som också kommer med en sådan diagnos:

…att inte nämna ett enda positivt och uppmuntrande ord á la ”många med den här diagnosen upplever att de har lätt för… Är väldigt bra på att… Kan känna att deras styrkor är… ”. Varför räds de de meningarna?

Något som skiljer den positiva psykologin från den traditionella, och som också Cissi påpekar, är just förmågan att se människors styrkor oavsett om de har diagnoser eller ej. Det finns enormt många diagnoser över det mänskliga psykets avvikelser i negativ bemärkelse men väldigt få ”diagnoser” över styrkor och psykologiska tillgångar. I alla fall tills grundarna av positiv psykologi (Martin Seligman m.fl) ändrade på det.

Som en motvikt till alla psykiska åkommor och sjukdomar ville de skapa ett sätt att även ”diagnostisera” psykologiska styrkor så att de också kan uppmärksammas, användas och komma till nytta. För att hitta styrkorna letade de efter egenskaper som uppfattas som stärkande och positiva inte bara här och nu utan i alla kulturer och även historiskt.

Resultatet blev 24 så kallade VIA-styrkor (VIA stå för Values in Action) och listan ser ut så här:

Skärmavbild 2013-11-28 kl. 00.38.59Du kan lära dig mer om styrkorna, ta reda på vilka som är dina toppstyrkor och hur du kan använda dem på www.viame.org (testet finns på svenska även om sidan är på engelska). Jag skrev nyligen en artikel i Wellness om VIA-styrkorna och hur du kan använda dem, du hittar den här.

När styrkorna var sammanfattade började man undersöka vad som händer när människor känner till och använder sina styrkor. Föga förvånande blir vi betydligt effektivare och når goda resultat snabbare, men styrkefokus ökar också förmågan till problemlösning och är ett effektivt stöd vid motgångar, för att inte tala om hur det underlättar sammarbete. Att känna till dina styrkor och använda dem medvetet ökar dessutom välbefinnandet och får dig att må bättre!

Positiv psykologi i första hand riktar sig till personer utan diagnoser men genom så kallad positiv psykoterapi tillämpas kunskap och verktyg från positiv psykologi vid exempelvis depression och andra psykiska sjukdomar vilket har visat sig ge mycket goda resultat. Det blir ofta ett oerhört stort fokus just på det som inte fungerar när någon får en diagnos men även den som är sjuk har ju mer än sin sjukdom (tex sina styrkor), och livet består av mer än sjukdomen. Men det märks bara om vi medvetet uppmärksammar det.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Emma Lindström och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB