Startsida / Inlägg

Lyckojulkalender #1 Njutning

av Linnea Molander

Allt vackert, skönt och roligt i ditt liv finns där oavsett om du uppmärksammar det eller ej. Din förmåga att vara närvarande och njuta av det är därför en förutsättning för att du ska få tillgång till upplevelserna som finns där för dig.

Det är lätt att avfärda njutning som något syndigt eller att prioritera bort det till fördel för ”viktigare” saker, men att ge dig hän och skämma bort dina sinnen är två av de bästa sätten att njuta av livet menar lyckoforskarna.

stol

Lyckoforskningen visar att bara några minuters aktiv njutning varje dag gör stor skillnad för välbefinnandet. Människor som tar sig tid att njuta av livet är inte bara lyckligare utan har också bättre självförtroende, är mer tillfredsställda än andra och till och med mindre deprimerade! Det häftiga är att du kan förhöja upplevelsen av ditt liv utan att ens förändra något i det bara genom att vara mer medveten om vikten av njutningen och njuta av helt vardagliga saker, som till exempel vacker musik.

Sätt dig ner, blunda och fokusera all din uppmärksamhet på hörselintrycken. Upplev musiken ögonblick för ögonblick. Var uppmärksam på nyanser, stämmor och skiftningar som du kanske inte tänkt på tidigare. Om du märker att du börjar tänka på något annat för du tillbaka uppmärksamheten till musiken och fortsätter.

Eller välj något annat i din vardag som du kan njuta mer av genom att vara närvarande och uppleva på det här sättet. Hur känns det egentligen att tvätta händerna? Hur smakar en pepparkaka eller din morgonlatte? Hur känns en kram? Hur doftar vintern? Hur ser färgskiftningarna på himlen ut en tidig vinterkväll?

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB