Startsida / Inlägg

Lyckojulkalender #2 Flow

av Linnea Molander

När du blir totalt uppslukad och engagerad i något ökar chansen för att du når det tillstånd som kallas flow. Mängder av studier visar att den typen av flowupplevelser ökar ditt välbefinnande ordentligt. Och bristen på dem får allvarliga konsekvenser – i en studie undersöktes vad som händer om man helt och hållet tar bort flowupplevelser från människors vardag och men den fick avbrytas efter bara några dagar eftersom deltagarna började må så dåligt och tom visa tecken på depression!!

Lyckligtvis hamnar vi spontant i flow då och då under dagen om vi inte förhindrar det, och genom att känna till hur flow uppstår kan du öka möjligheterna till flow ännu mer, till exempel på jobbet eller när du pluggar. Du både lär dig och presterar mycket bättre än vanligt i flow, plus att det får dig att må bra!

En av förutsättningarna för flow är att det råder balans mellan graden av utmaning i det du gör och din förmåga att klara av det. Är det för lätt blir du uttråkad och är det för svårt blir du stressad. Men när det finns balans, så att du måste anstränga dig precis på gränsen av din förmåga och har all din uppmärksamhet på det du gör, då kan du nå flow.

dykcert
Jag tog dykcert för några år sen, snacka om flow! Att vara i ett helt annat element kräver total koncentration och full uppmärksamhet på både kroppen, utrustningen och omgivningen.
 

Det som händer vid en flowupplevelser är bland annat en känsla av att tiden upphör och att du har ett så totalt fokus på uppgiften att du liksom blir ett med den. Du upplever också en klarhet i vad du ska göra härnäst, har tillit till att du kommer klara det, känner ett lugn och upplever en inre motivation för upplevelsen. Du ägnar dig inte åt den för att uppnå något senare utan för att uppgiften är belöning i sig själv. Det finns inget utrymme för att undra hur det ska gå eller fundera på vad någon tycker eller hur det ser ut. Du är ett med aktiviteten.

Genom att medvetet ägna dig åt flowupplevelser kan du dra nytta av den lyckohöjande effekten. Prova idag! Det är helt individuellt vilka aktiviteter som försätter någon i flow så hitta något som känns engagerande just för dig. Kanske innebär det att göra något konstnärligt eller musikaliskt, att använda kroppen i någon utmanande aktivitet eller att skapa något. Julens pysslande kan ger dig utmärkta förutsättningar för keativa flowstunder om det är något som roar och utmanar dig.

  • Tjänstgörande redaktör: Elin Wieslander, Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB