Startsida / Inlägg

Lyckojulkalender #18 Vänlighet

av Linnea Molander

Sätt på dig snällglasögonen idag och använd din uppmärksamhet och kreativitet för att se vilka snäll-inspatser du kan göra under dagen.

Det fina med vänlighet är att det inte bara får dig att må bra utan också ger ringar på vattent så att andra mår bra. Självklart blir den du är snäll mot glad och tacksam, men utöver det kommer utomstående som får se eller höra om din goda gärning också bli inspirerade.

Den du är snäll mot kanske också berättar för sina vänner om den hjälp hen fått vilket sprider glädjen ytterligare och inspirerar andra till att ge och ta emot hjälp. Din goda gärning får alltså inte bara dig att må bättre utan skapar en spiral av välbefinnande och glädje som snabbt sprider sig.

På engelska kallas den här lyckostrategin ”random acts of kindness” vilket antyder att det inte behöver vara stort och välplanerat utan snarare handlar om att fånga möjligheten i farten. Detta är en av mina favoritvägar till välbefinnande och jag blev snabbt positivt överraskad när jag upptäcker hur lätt det är att hjälpa till och hur tillfredsställande det känns. Att rädda en tappad vante eller hålla upp en dörr kan göra stor skillnad.

Det går bra att göra nästan vilken snäll handling som helst mot vem som helst; vänner eller främlingar, och du kan göra det anonymt eller öppet. Men lyckoforskningen visar det bör vara något nytt för att det ska ge effekt, alltså något som du inte redan brukar göra.

Vem kan du hjälpa idag?

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB