Startsida / Inlägg

Lyckojulkalender #20 Meditation

av Linnea Molander

Meditation har gått från att vara nåt extremt flummigt som bara New Age-anhängare och munkar ägnar sig åt till något framgångsrika företagsledare, stressexperter och hjärnforskare numera talar sig varma om.

Och det är inte så konstigt, för SÅ bra är det! Meditation hjälper dig att skapa lugn, fokus, kreativitet, förbättrat minne och mer lycka! När lyckoforskare stoppade in extremt meditationserfarna munkar i hjärnscanningsmaskiner upptäckte de att deras hjärnor hade ovanligt hög aktivitet i den delen av hjärnan som är aktiv när man upplever positiva känslor!! Meditation är som mental styrketräning som förändrar hur hjärnan fungerar och ger dig träning i att välja vart du riktar ditt fokus. Det i sin tur påverkar hur hjärnan ser ut och fungerar.

Men om man tycker att det verkar helt fruktansvärt dötråkigt att sitta och andas eller rabbla mantran, vad ska man göra då då? Ja, antingen kan man förstås välja en annan lyckostrategi som passar bättre, men för den som ändå vill prova vill jag rekommendera att man börjar med att helt enkelt sitta ner och vara tyst under 5 minuter.

Jag brukar sätta på en lugn låt som är mellan 5-20 minuter och sen helt enkelt sitta still och vara tyst tills låten är slut UTAN att ställa krav på mig själv om att jag behöver uppnå något meditativt tillstånd eller tänka på ingenting eller fokusera på andningen. Jag bara sitter där och är tyst. Och ibland uppnår jag ett meditativt tillstånd, slutar tänka eller börjar fokusera på andningen, ibland inte. Men oavsett mår jag väldigt bra av att bjuda mig själv på en stunds stillhet. Jag brukar ofta göra det innan jag sätter igång med min dag eller en stor arbetsuppgift. Det får tankarna att lugna ner sig och jag blir mer klar över var jag ska börja.

bild-13

 

I senaste numret av Wellness finns en artikel om meditation som jag skrivit. Där kan du läsa om hur och varför meditation fungerar, vilka fördelar det ger och får också en guide över fem olika typer av meditation!

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB