Startsida / Inlägg

Lyckojulkalender #23 Sätt mål

av Linnea Molander

Människor som strävar efter något som är viktigt för dem på ett personligt plan, oavsett om det är att lära sig ett nytt hantverk, att byta yrke eller att se till att barnen får goda vanor, är mycket lyckligare än människor som saknar starka drömmar och ambitioner. Om du finner en lycklig människa kommer du också att finna ett projekt.

Orden ovan är lånade från kapitlet om målsättande i Sonja Luybomirskys bok Lyckans verktyg. Att ha tydliga mål, en riktning för sin tillvaro och en strävan mot något du finner meningsfullt är ett ypperligt sätt att höja ditt välbefinnande.

Målmedvetenheten ger en känsla av mening och kontroll över ditt liv och ger dig något att se fram emot. Det förenklar tillvaron när du vet vart du är på väg och inte behöver lägga energi på att navigera, ta beslut eller vela.

Ett mål kommer med största sannolikhet också kräva att du tar dig ut ur bekvämlighetszonen, provar och lär dig nya saker, och tar kontakt med människor du ännu inte träffat. Allt detta är saker som ökar ditt välbefinnande och gör dig lyckligare.

En liten varning bara, sätt inte som mål att bli lycklig! Forskningen visar ironiskt nog att för stort fokus på lycka inte gör människor lyckligare utan tvärtom. Välj därför hellre några lyckostrategier ur julkalendern och ha som mål att göra dem regelbundet – lyckan kommer som en bieffekt!

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB