Startsida / Inlägg

Från grubbel till handling

av Linnea Molander

Ett nästan löjligt enkelt tips mot grubblande som är en av mina favoriter (och som jag lärt mig av lyckoforskaren Sonja Lyubomirsky som jag ofta skriver om) är att helt enkelt distrahera mig och göra något annat när grubblandet börjar komma över mig. Ring nån, gå på bio, dra till gymmet, läs en bok, sjung en sång. Vad som helst som hindrar mig från att ramla ner i grubbelgropen och istället säkerställer att jag använder min tid och energi åt att göra något konstruktivt eller kreativt istället.

När en vän eller coachingklient berättar för mig om dåliga dagar med grubblande brukar jag fråga hur dagen såg ut. Väldigt väldigt ofta bestod dagen av att personen satt ensam hemma och hade tråkigt, vilket är helt perfekta omständigheter för grubblande. Bara medvetenheten om det kan göra stor skillnad. Om du vet att ensamma söndagar leder till överdrivet grubblande, se då till att planera in något roligt, meningsfullt och utvecklande i kalendern!

Ett annat högst konkret sätt att bli av med grubblerier är att, om det går, lösa problemet. Även om det kanske tar emot att ringa mamma och säga att du faktiskt blev ledsen av den där kommentaren eller fråga dejten vad hen egentligen menar, eller vad du nu grubblar över, är det värt det! Det tar så mycket energi att grubbla sig igenom dagar och nätter och det är en stor lättnad att istället ha alla korten på borden.

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB