Startsida / Inlägg

Kom ihåg att inte glömma

av Linnea Molander

Efter att ha pluggat neurovetenskap i tre år börjar man se världen med nya ögon. En helt vardaglig sak som jag numera stör mig oerhört på är budskap och skyltar som talar om för mig vad jag inte ska göra. Hjärnan är nämligen väldigt dålig på att förstå ”inte”. Det blir som att först rita något och sedan sudda ut det, vilket skapar extrajobb och förvirring för hjärnan.

Image-3Jämför dessa två exempel! När jag läser ”Kemikalier i avloppet” skapas en inre bild av hur jag häller kemikalier i avloppet. Därefter kommer tillägget ”Nej tack!” så att jag för min inre syn behöver plocka upp kemikalierna ur avloppet igen. Lite dubbelarbete alltså, och när jag väl står där med min målarburk är det svårare att komma ihåg om jag fick slänga färgen i avloppet eller inte eftersom jag har dubbla bilder i huvudet.

Även om jag skulle komma ihåg att inte slänga färg i avloppet så framgår det inte vad jag ska göra istället. Det blir som att fråga efter vägen till tågstationen och få svaret ”du ska inte gå åt det där hållet”. Nähä, men vad ska jag göra då??

Jämför med uppmaningen på bilden till höger. ”Kom ihåg att ladda ner vår app!” Tydligt och enkelt, omöjligt att missförstå, och din inre bild föreställer hur du laddar ner appen!

 

Använd detta när du skapar nya vanor för dig själv. ”Ät inte godis” ger dig en inre bild av godisätande medan ”ät nyttigt” skapar en bild som du förmodligen är mer intresserad av att påminna dig om.

”Klaga inte på småsaker” påminner mig om att det finns småsaker man kan klaga på medan motsatsen ”var tacksam” påminner mig om att det finns saker att vara tacksam för.

Tänker du ”glöm inte nycklarna” får du en inre bild av att vara utlåst medan ”kom ihåg nycklarna” ger dig bilden av att låsa dörren och lägga dem i fickan, vilket är precis vad du vill göra.

Kom ihåg det! 😉