Startsida / Inlägg

Livets emotionella bergodalbana

av Linnea Molander

Människan har en fantastisk förmåga till anpassning, både fysiskt och psykiskt. Vi kan beroende på omständigheterna gå upp och ner i vikt, höja och sänka pulsen, bli rädda eller glada osv.

Vår anpassningsförmåga skapar en flexibilitet som gör att vi kan befinna oss i olika ytterligheter för att sedan återgå till ett mer neutralt läge. Detta gäller även vårt mentala välbefinnande. Studier har visat att både en person som vunnit på lotto och en person som blivit förlamad har samma lyckonivåer som innan det hände ett år senare.

bild-38Inte ens den längsta och kallaste vinter kan hålla våren tillbaka. Det går inte. Omöjligt.

Du kan återhämta dig från euforisk lycka såväl som djup sorg och det fyller en viktig funktion. Om känslor inte mattades av efterhand skulle du bli emotionellt överbelastad av att känna allting samtidigt. Det är dessutom viktigt, hoppfullt och betryggande att veta att det går att ta sig över de hinder och upp ur de fallgropar som livet ibland bjuder oss alla på. När du vet det kan du våga ta risker och gå utanför bekvämlighetszonen.

Känner du till att starka känslor avtar med tiden och vet varför blir det också lättare att skapa realistiska förväntningar på dina emotionella upplevelser. En person som bara kan uppskatta de emotionella toppar kommer bli besviken eftersom livet inte ser ut så.

Någon som istället förväntar sig och kan uppskatta både de emotionella topparna de lugnare perioderna emellan topparna är mer tillfredsställd med sitt liv.

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB