Startsida / Inlägg

Vad tänker du om dig själv?

av Linnea Molander

Nu finns en av mina favoritartiklar på webben. När jag gjorde research för den här artikeln upptäckte jag något som jag tyckte var riktigt häftigt, nämligen forskning av Bill Swann vid University of Texas som är mest känd för sin  Self verification theory. Det betyder ungefär självbekräftelseteorin och den säger att vi till varje pris vill upprätthålla bilden av oss själva – även när den är negativ.

Mängder av studier visar att vi omedvetet drar oss till information, människor och situationer som bekräftar bilden vi har av oss själva, oavsett om den säger att vi är smarta och värda all kärlek i världen eller värdelösa och omöjliga att älska. Vi har nämligen ett starkt mänskligt behov av att behålla vår världsbild inakt. Det är därför det är så utmanande att förändra sig själv och sin självbild – och det är därför hela världen förändras när du förändras.

När jag coachar får jag så ofta höra mina klienter berätta om hur saker och ting ”är”. Alla killar är si, alla chefer är så osv. Jag får helt olika beskrivningar av hur saker och ting är av mina klienter – och det mest fascinerande av allt är att efter några coachingsessioner berättar de för mig att alla killar/chefer plötsligt börjat bete sig annorlunda… Men vem tror du det är som egentligen börjat bete sig annorlunda? 😉

Klicka på bilden för att läsa artikeln.

Skärmavbild 2014-05-25 kl. 14.20.36

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB