Startsida / Inlägg

Allt kan inte mätas i pengar. Lycka till exempel.

av Linnea Molander

Klicka här för hoppfulla nyheter!

”Regeringen har beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att kartlägga, analysera samt föreslå kompletterande mått till BNP för att mäta bland andra ekonomiska, sociala och miljömässiga perspektiv i det svenska samhället.”

Man vill alltså börja definiera livskvalitet på andra sätt än genom BNP per capita för att mäta välfärd! Lyckoforskningen visar tydligt att de ekonomiska förutsättningarna blivit enormt mycket bättre i västvärlden de senaste 50 åren, men har människor blivit lyckligare? Nej. Vi har det bra men mår inte så himla bra, särskilt inte ungdomar.

Men nu kan det bli ändring på det! Genom att mäta hur människor mår och inte bara hur mycket pengar de har gör vi välfärdsbegreppet betydligt mer intressant och relevant. Och det finns ju massor av forskning på vad som får människor att må bra och vi vet dessutom att det inte bara gynnar individen utan även gruppen, samhället och världen.

 Skärmavbild 2014-06-08 kl. 22.57.11
 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB