Startsida / Inlägg

Tentaångest och yoghurtglass

av Linnea Molander

För ett tag sedan ringde en kompis och berättade om en knölig och jobbig hemtenta hon var mitt uppe och som bara kändes stressig, dum och tråkig. Klassisk tentaångest med andra ord. Jag var i krokarna så jag mötte upp henne för att få henne på bättre tankar (och känslor). Har ju själv suttit där rätt många gånger och lärt mig den hårda vägen att det är sjukt mycket svårare och jobbigare att skriva tenta när det känns blääää istället för yeaaaaah! Vet inte om en tenta nånsin kan kännas helt yeahhhh men jag tänkte iaf hjälpa henne att komma lite mer åt det hållet.

Vi satt och snackade en stund och sen gick vi och åt yoghurtglass, och jag insåg att vi var mitt uppe i en hel hög av lyckostrategier. Till att börja med att vi sågs – få saker kan ju höja humöret som att träffa en vän. Dessutom njöt vi massor av glassen, och förmågan att njuta är såklart en förutsättning för välbefinnande (att äta  glass och att verkligen njuta av den är däremot inte alltid samma sak…)

glass

Min vän praktiserade dessutom två andra lyckostrategier genom att bjuda mig på glassen. Studier visar ju att vi mår bättre av att lägga pengar på andra än på oss själva, och hennes generositet var dessutom en klockren random act of kindness som är en av mina favoritvägar till vardagslycka.

Hur det gick med tentan? Jag messade och frågade senare på kvällen. Det hade gått fint.

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB