Startsida / Inlägg

Fånga dagen eller släppa dagen?

av Linnea Molander

Lyckoforskning visar att ju mer närvarande du kan vara i ditt liv (istället för att grubbla, tänka på annat osv) desto lyckligare kommer du vara. Lyckan finns i nuet.

Nuet finns förstås hela tiden, men byts också ut hela tiden. Alla ”nun” kommer gå över, både de bra och dåliga. En hake med detta är att man kan blir lite ”needy” mot de bra stunder man upplever. Jag var nyligen på en resa och upplevde fantastiska saker som jag kom på mig själv med att försöka spara till senare tillfällen. Men hur många bilder och souvenirer jag än har kan de aldrig matcha den verkliga upplevelsen av att vara där i stunden när det faktiskt händer. Till slut insåg jag att jag omöjligt kan spara livets bästa stunder till sen, jag kan bara uppleva dem när de händer, sen måste jag släppa taget.

Det var både en jätteskön och en lite sorglig insikt. Vad jag än gör kommer den fina stunden att upphöra förr eller senare och jag behöver släppa taget vare sig jag vill eller inte. För att kunna njuta så mycket som möjligt av det som är måste jag acceptera att det kommer sluta vara. Men när jag väl gjort det blev det mycket lättare att vara i stunden och njuta av ögonblicket, istället för att försämra den fina upplevelsen genom att leta efter saker jag kunde påminna mig själv med  i efterhand.

Ditt liv går inte att spara till sen. Du kan bara uppleva det just nu. Sen kommer ett nytt ögonblick.

 • Tjänstgörande redaktörer: Emma Lindström, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB