Startsida / Inlägg

Tur och lycka

av Linnea Molander

Jag skrev tidigare under våren om Richard Wiseman och hans forskning på vad som ger människor tur och otur. Nu skriver jag en artikel om det och fördjupar mig ytterligare i ämnet, och slås av de jättetydliga parallellerna mellan tur och lycka. Wiseman undersökte vad som skiljer personer som uppfattar sig själva som tursamma respektive otursförföljda åt och upptäckte flera saker.

Bland annat är tursamma människor mer extroverta. De pratar med fler människor, har lätt för att ta kontakt med främlingar och håller kontakten med nya och gamla vänner. Att goda relationer är en av de viktigaste faktorerna för lyckokänslor känner du förstås till vid det här laget om du följt bloggen ett tag.

Det visade sig också att tursamma personer ser helt annorlunda på sig själva, livet och saker som händer. De har en optimistisk syn livet och förväntar sig att råka ut för bra saker – vilket de också gör, eller kanske snarare uppfattar att de gör! I olika experiment försattes personer mer tur respektive otur i identiska situationer – som slutade helt olika! De tursamma personerna plockade upp sedeln som planterats ut för dem medan de med otur gick rakt förbi den. Personer med tur började prata med personer i sin omgivning – och fick en värdefull kontakt som kunde hjälpa dem i arbetslivet, en ny vän eller blev kära, medan personer med ”otur” satt tysta för sig själva.

En annan viktig gemensam nämnare för tursamma personer är att de är avslappnade nog för att uppmärksamma och fånga de möjligheter som finns i deras vardag. Istället för att grubbla, se problem överallt eller vara så krampaktigt målfokuserade att de går miste om möjligheter som de inte väntat sig, förväntar de sig att bra saker kommer hända och är tillräckligt avslappnade och samtidigt uppmärksamma för att fånga chansen när den kommer. Vilket går helt i linje med broaden and build-teorin som förklarar sambandet mellan positiva känslor och hjärnans förmåga att se möjligheter.

De ser också på vilket sätt saker kunde varit värre och är tacksamma för sin tur i situationer där andra klagar på sin otur och att det inte är bättre.

Det är därmed inte särskilt konstigt att personer med tur också mådde bättre och var lyckligare än andra.

”Your thoughts create the luck in your life!” Richard Wiseman

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB